Jak připravit zahradu na zimu? Říjen je na to ideální!
Foto: Redakce
Zajímavosti

ČR - Podzim je tady se vším všudy, a tak je potřeba připravit zahradu na zimu. Na co nezapomenout, abychom na jaře neměli práci navíc?

Říjen – to je poslední sklízení plodů. Rajčata, okurky nebo papriky už nedozrají. Jablka, hrušky nebo ořechy se sklízejí postupně, když samy začnou padat ze stromů.

Mělo by se uklidit a zazimovat pracovní náčiní, uklidit prázdné truhlíky a květináče. Kromě toho se můžou právě teď vysadit ovocné stromy, okrasné keře, nebo některé trvalky a jarní cibuloviny. Toto období je také ideální na zakládání živého plotu.

Důležité je připravit rostliny i záhony na zimu.

Záhony, na kterých byly letničky, se musí vyčistit. Trvalky ostříhat a ty náchylnější na zimu přikrýt zeminou nebo chvojím. Na rostliny není dobré dávat plastové neprodyšné folie. Rostliny se v nich totiž můžou v teplejších dnech zapařit. Záhony, na kterých se už tento rok nebude nic sázet, by se měly zrýt a pohnojit, a to hlavně chlévským hnojivem, fosforem a draslíkem nebo i obyčejným popelem ze dřeva.

Zasít se můžou některá semena - například mrkev nebo jiná kořenová zelenina v zemi přes zimu bez problémů vydrží a na jaře určitě vyraší. Vysadit se můžou i tulipány, česnek, a to nejlépe hned, aby ještě před mrazem stihly zakořenit. Ze země, naopak po prvním mrazíku, se musí vyndat jiřiny nebo dosna. Oschlé hlízy se zabalí do papíru a uloží se tam, kde je zima, ale nemrzne, nejlépe do sklepa.

Ze sudů, nádrží a barelů nezapomenout vypustit vodu, aby mráz nádoby neponičil.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru