Zoo se může pochlubit novým přírůstkem! Na svět tu přišla mláďata kriticky ohrožených lemurů
Mládě z úspěšného odchovu u vari černobílých. 2x Foto: Zoo Ústí/Markéta Čavojcová
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V ústecké zoologické zahradě přivedl pár vari černobílých na svět mladé. Tyto poloopice jsou příbuznými známějších lemurů kata. Oba druhy se ve volné přírodě vyskytují pouze na ostrově Madagaskar sousedícím s africkým kontinentem.

„Koncem března se naší samici vari černobílého narodila tři mláďata, druhý den však jedno z nich uhynulo, což bylo pravděpodobně spojené s vrozeným defektem. O zbylé potomky se matka vzorně starala, nenechávala je bez dozoru a měla je přichycené na břiše. Nyní ve věku jednoho měsíce se mláďata již snaží prozkoumávat okolí boudičky, ze které vykukují malé hlavičky, když je samice nechává o samotě,“ informuje zoolog Ing. Lukáš Štěrba. Rodičovský pár byl složen v roce 2019 a o odchov se pokusil již v loňském roce. Tento pokus však skončil nezdarem, o to větší radost zavládla v roce letošním. „Samice je již zkušená matka, ale v naší zoo jsou to její první úspěšně odchovaná mláďata. Otcem je teprve pětiletý samec pocházející ze Zoo Münster,“ doplňuje Lukáš Štěrba

„Vari černobílý je kriticky ohroženým druhem primáta. Největší ohrožení je pro něj úbytek přirozeného prostředí a lov pro maso. Lemuři vari byli dříve zařazeni do jednoho druhu, dnes je však rozdělujeme podle typického zbarvení na samostatné druhy, a to vari červený a vari černobílý,“ zakončuje tiskový mluvčí Matěj Kynšt.

2404 zoo

{article Vstup do zoo v Ústí určuje semafor kapacity zahrady}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru