Přijel k nám Masaryk! Vedení kraje stylově představilo program vrcholu oslav 100 let První republiky
Hejtman Oldřich Bubeníček (vpravo) se potkal s Masarykem. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Dobový ceremoniář přivítal ve středu 17. října v ústeckém Domečku prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka. Tímto stylovým aktem započala tisková konference, na kterou pozvalo vedení úřadu Ústeckého kraje zástupce tisku.

Předmětem konference byly oslavy výročí 100 let od vzniku první republiky v našem kraji. Ty vyvrcholí na konci října velkolepou interaktivní výstavou v Litoměřicích. Výstaviště Zahrada Čech projde pomyslnou časovou smyčkou a ocitne se na tři dny od 26. do 28. října v období První republiky.

Ve všech pavilonech litoměřického výstaviště i na celém jeho prostranství budou k vidění různé činnosti ze života tehdejší doby, budete se moct potkat s T. G. Masarykem v jeho kanceláři, můžete navštívit vojenský lazaret, proto nemůže chybět ani dobový pohřební ústav nebo blázinec, vyzkoušet, jak náročné bylo tehdy sportovat, navštívit školu z doby první republiky, zažít tehdejší kulturu a třeba ochutnat jídlo, které tehdy lidé jedli.

Občerstvení bude po celý víkend na výstavišti pouze dobové, takže nepočítejte se žádnými klobásami, nebo hamburgery. Budou se prodávat různé placky a jiné pochutiny a pivo naštěstí chybět nebude. Bude se točit Březňák, jehož historie spadá až do roku 1753.

„100 let Československé republiky a následně České republiky je významné výročí. Proto bych rád pozval všechny občany Ústeckého kraje poslední říjnový víkend na Výstaviště Zahrada Čech v Litoměřicích na tří denní akci, kde si toto výročí připomeneme. V pátek bude akce pro školy, v sobotu a neděli pak pro širokou veřejnost. Věřím, že nám vyjde počasí a budu velice rád, když se tam s co nejvíce občany sejdeme,“ uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje.

Výstavu zajišťuje nějakých 250 lidí. Organizačně ji připravilo cca 10 až 15 lidí, zejména z vedení úřadu Ústeckého kraje ve spolupráci s odbornými poradci, řediteli muzeí či škol. Na akci se dále podílejí herci a dobrovolníci, které budeme potkávat v dobových kostýmech, a další pracovníci, včetně ředitelky a pracovníků Zahrady Čech.

Další zajímavosti:

  • V areálu výstaviště bude vysazena jedna z 18 ks lip, které Ústecký kraj pořídil k příležitosti tohoto výročí. Další poroste u krajského úřadu Ústeckého kraje, zbývajících 16 v obcích našeho kraje
  • V areálu staviště uvidíte po dobu výstavy historickou techniku v hodnotě 28 milionu korun.
  • Pro návštěvníky výstavy je zajištěno 3.500 parkovacích míst, přímo u výstaviště bude 1.600 parkovacích míst.
  • Vstupné je pro všechny ZDARMA

Termín konání

  • 26.10. - 28.10. 2018

Místo konání 

  • výstaviště Litoměřice

Otevírací doba

  • pátek 8 - 15 hod (pro školy)
  • sobota 10 – 17 hod
  • neděle 10 – 17 hod

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru