Budete si moci také více vyskakovat? Zaměstnanci ve veřejných službách a státní službě si od nového roku platově polepší
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Vláda schválila nařízení o změně platových poměrů zaměstnanců ve veřejných službách, správě a ve státní službě. Díky návrhu ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) tak od 1. ledna 2019 vzrostou platové tarify těchto zaměstnanců o pět procent.

Platové tarify zdravotnických nelékařských pracovníků, sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách se zvýší o sedm procent. Pedagogičtí pracovníci si polepší o deset procent. U lékařů, zubních lékařů, lékařů orgánu sociálního zabezpečení a ochrany veřejného zdraví se platové tarify zvýší nerovnoměrně. Od 11. do 13. platové třídy o sedm procent a od 14. do 16. platové třídy o dvě procenta.

Připočteme-li k tarifní složce platu prostředky určené na netarifní složky platu, měli by si v průměru polepšit zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení o 9,6 procenta, Úřadu práce o 10,5 procenta. Pracovníci v kultuře pak o 10,9 procenta, zaměstnanci civilních soudů o 13,9 procenta a také pracovníci státních zastupitelství o 15,9 procenta.

Kromě zmíněného navýšení platových tarifů se dále zvyšuje spodní nároková hranice příplatku za práci nebo službu ve ztíženém pracovním prostředí a zvláštního příplatku cca o 25 procent. Nově se vymezují některé podmínky pro poskytování zvláštního příplatku za práci nebo službu spojenou s mimořádnou neuropsychickou zátěží, rizikem ohrožení života a zdraví nebo obtížnými pracovními režimy.

Upravuje se také katalog prací ve veřejných službách a správě s cílem zohlednit zvyšující se náročnost a odpovědnost spojenou se změnami podmínek při výkonu soudnictví a kompetencí státních zastupitelství.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru