Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Je ti teplo, Čecháčku? ptali se, ptají se a budou se ptát tlaková níže nad Skandinávií a tlaková výše nad Britskými ostrovy. Ne. Neptali se, neptají se a ani se nebudou ptát. Obě jsou přece neživé… věci. V dobách dávno minulých, kdy Země ještě nebyla tak placatá jako teď, ještěří správní rada rozhodla, že nad takzvaným rovníkem se v tlakových nížích vzduch bude pohybovat od půlnoci přes šestou odpolední, poledne a šestou ranní až do půlnoci (odborně proti směru hodinových ručiček), kdežto v tlakových výších obráceně, aby se neřeklo. Toto prastaré pravidlo platí dodnes, a proto nyní není kdovíjaké teplo. Anebo neodnímatelná víčka splnila účel a zastavila změnu klimatu, dříve známou jako globální oteplování. Amen.

Svěží severozápadní větřík vydrží ještě několik desítek hodin. A co potom? Fotbal! Češi se na úvod utkají s Portugalci, a to v úterý 18. června. V sobotu 22. června pak vyzvou Gruzínce a se skupinou F se rozloučí v zápase proti Turkům, a sice ve středu 26. června. Vyspí se a hurá domu…

Zpět k počasí:

11. června: Minima kolem 13 až 9 °C. Maxima okolo 15 až 19 °C. Plus minus polojasno, pršet nebude.

12. června: Minima kolem 11 až 7 °C. Maxima okolo 15 až 19 °C. Slunečno, po o ojediněle přeháňky.

13. června: Minima kolem 11 až 7 °C. Maxima okolo 15 až 19 °C. Slunečno, po o přeháňky a bouřky.

Brzy je tu letní slunovrat, den, kdy je severní polokoule nejvíce přikloněna ke Slunci, které je i podle nejpokročilejších placatozemských studií a teorií kulaté, mrňavé, ale kulaté, což nějak nedává smysl, ale co dneska dává smysl? Prostě Slunce dlouho svítí a hotovo. Na nejsevernějším místě Ústeckého kraje a současně celé České republiky vyjde ve 4 hodiny a 47 minut a zapadne v 21 hodin a 21 minut. Naopak na nejjižnějším místě Ústeckého kraje vyjde ve 4 hodiny a 56 minut a zapadne v 21 hodin a 19 minut. Zajímavé, že? Ne, vůbec, ale čísla jsou fajn.

Mimochodem, 11 minut je 660 000 000 mikrosekund neboli 660 000 000 příležitostí něco udělat. Třeba sonda Voyager 1 každou mikrosekundu „uběhne“ cca 0,017 metru (17 milimetrů). To už hustý je, ne? Ne, neni. Ale čísla jsou fakt fajn.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru