Hornický region je na seznamu Unesco. Stojí za návštěvu a nově nabízí i virtuální prohlídky
Virtuální prohlídka Štoly panny Marie Pomocné. Foto: Euroregion
Výlety

Hornický region Krušnohoří není jen těžbou poznamenaná krajina, ale krajina, která představuje mimořádné kulturní dědictví. Její nejcennější části byly v červenci letošního roku zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. To přináší také podněty k dalšímu rozvoji tohoto regionu.

Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří představuje krajinu Krušnohoří jako jedinečnou hornickou krajinu světového významu. Na webových stránkách Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří http://montanregion.cz/cs/ se můžete blíže seznámit se všemi dvaadvaceti oblastmi, které se nyní nacházejí na seznamu UNESCO. Skládají se z 22 komponent (součástí), z nichž 17 se nachází na německé a pět na české straně, které společně reprezentují historicky vytvořenou krušnohorskou kulturní krajinu.

„Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří je jeden z těch nejúspěšnějších projektů, který obě strany euroregionu úzce propojuje. Když se o něm poprvé koncem devadesátých let začalo jednat, jen málokdo si uvědomil jeho význam. S prvními představami přijeli v roce 1998 do Mostu za předsedkyní komise pro muzea a kulturní památky Euroregionu Krušnohoří PhDr. Libuší Pokornou, která byla tehdy současně i ředitelkou mosteckého muzea,dva významní profesoři freiberské Bergakademie, Dr. Roland Ladwig a Dr. Helmuth Albrecht.

První, kdo se se přípravy na české straně pak ujal, byla pak právě Libuše Pokorná. Euroregion Krušnohoří schválil první projektové záměry a studie, na četných pracovních setkáních se vymezilo území a obsahové zaměření. Velký pokrok v prosazení tohoto záměru bylo zapojení Ústeckého kraje, který převzal administraci a celkovou realizacina české straně.

Projekt Středoevropská kulturní krajina Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří – cesta ke světovému dědictví UNESCO podaly společně jako návrh na listinu světového dědictví obě strany. Ústecký kraj byl pak žadatelem i projektovým partnerem dalších velkých i malých projektů v programu na podporu přeshraniční spolupráce,“ sděluje Mgr. František Bína, bývalý jednatel a zakladatel sdružení Euroregion Krušnohoří.

Oficiálními partnery projektu se pak staly Ústecký kraj, Technická univerzita - Bergakademie Freiberg, Oblastní muzeum v Mostě a Spolek Montanregion Erzgebirge, e.V. z Freibergu. „Realizace projektu nebyla zdaleka tak snadná, jak by se mohlo zdát, trvala 20 let a bylo třeba překonat mnoho nesnází, doplňovat projektovou žádost podle názoru a mnohdy výtek ze strany komisařů UNESCO aSvětového výboru UNESCO.

Projekt musel být dokonce přepracován a podán nový, až konečně6. července 2019 došlo k zápisu na seznam Světového dědictví UNESCO. Schválením projektu ale práce zdaleka nekončí. Odvíjí se od něj celá řada dalších projektů, které náš společný region budou prezentovat a zcela jistě ho turisticky zatraktivní. Hornictví bylo nejen zdrojem obživy jeho obyvatel, ale umožnilo nebývalý rozvoj i kultury, jak dokladují dochované nádherné kulturní památky v obou částech Krušnohoří,“ dodává František Bína.

Tip redakce: navštivte virtuálně štolu

Navštivte virtuálně Štolu panny Marie Pomocné díky projektu Virtual tour – Krušné hory. Virtuální prohlídku připravilo v rámci projektu z Fondu malých projektů Podkrušnohorské technické muzeum s projektovým partnerem městem Marienberg.Projekt byl podpořen z Fondu malých projektů, který Euroregion Krušnohoří spravuje v rámci Program na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020.

Virtuální prohlídka Štoly panny Marie Pomocné zde: https://my.matterport.com/show/?m=fYK3L5mdTBG.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru