Ústecký kraj – Delegace krajské tripartity (HSR-ÚK) vedená její předsedkyní Gabrielou Nekolovou bude v pondělí 25. července jednat s Radou hospodářské a sociální dohody ČR o situaci v Ústeckém kraji, sociálním programu, který má řešit ztrátu pracovních míst v důsledku útlumu těžby a kompenzacích pro propouštěné horníky i dalších tématech. Ve středu pak o opatřeních pro Ústecký kraj rozhodne vláda.

Krajský radní Martin Klika, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a předsedkyně HSR ÚK Gabriela Nekolová.

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje (HSR-ÚK) trvá na tom, aby vláda dodržela svůj závazek daný usnesením vlády a účinně řešila dopady dalšího propouštění v Ústeckém kraji. Finanční příspěvek, který před časem vláda schválila pro zaměstnance OKD, chce krajská tripartita i pro mostecké horníky.

„Naprosto odmítáme argumenty pana ministra financí Andreje Babiše, že se jedná o dotace pro uhlobarony. Těžební společnosti při propouštění, k němuž dojde v důsledku rozhodnutí státu o útlumu těžby, vyplatí odstupné propouštěným zaměstnancům dle zákona, požadovaný příspěvek by pak lidé měli dostat od státu na překlenutí období, v němž si budou hledat nové zaměstnaní a získávat praxi v nových oborech, což je v kraji s nejvyšší nezaměstnaností obtížené," prezentuje stanovisko HSR-ÚK Gabriela Nekolová.

Delegaci HSR-ÚK kromě Gabriely Nekolové tvoří zástupce Ústeckého kraje, zástupce odborů a zástupce zaměstnavatelů.

„Na rozdíl od OKD se pracovní místa v našem kraji budou rušit z rozhodnutí státu a stát musí nést spoluodpovědnost za vzniklou situaci na Mostecku. Usnesení vybízející vládu ke schválení kompenzací pro horníky z Mostecka přijalo také Zastupitelstvo Ústeckého kraje, to budu tripartitě prezentovat," doplnil Martin Klika, radní Ústeckého kraje pro oblast bezpečnosti a sociálních věcí, který v HSR-ÚK zastupuje krajskou samosprávu.

Celkový objem kompenzací pro propuštěné horníky z Mostecka je vyčíslen přibližně na 200 milionů korun a je ve srovnání s tím, co vláda schválila pro OKD, jen zlomkem. Přitom odvody těžební společnosti do státního rozpočtu jsou mnohonásobně vyšší.

Podporu regionu slíbil při nedávné návštěvě v kraji i předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která na jednání RHSD ČR a následně vlády bude soubor opatření pro Ústecký kraj předkládat společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.


2207nekolova„Vláda se zavázala řešit problémy Ústeckého kraje, trváme na tom, aby své závazky dodržela, tento princip hájíme i v jiných případech než je útlum těžby a neustoupíme z něj. S Radou hospodářské a sociální dohody ČR budeme v pondělí řešit i další témata, jako například regionální školství, dopravní obslužnost a mzdy řidičů autobusové dopravy," doplnila Gabriela Nekolová, předsedkyně HSR-ÚK.


Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru