Litoměřice - Počet aut parkujících na Mírovém náměstí v Litoměřicích ubude. Prozatím však jen na zkoušku ve dnech 24. až 30. září, kdy se Litoměřice připojí k Evropskému týdnu mobility. V jižní části náměstí, v prostoru od České spořitelny po Michalskou ulici, vznikne dočasná pěší zóna. Což znamená úbytek šesti desítek parkovacích míst z celkového počtu 350, která jsou na Mírovém náměstí řidičům k dispozici.

Vizualizace pěší zóny. Foto: Město Litoměřice

„Množství aut parkujících v historickém jádru města je vysoký. Tímto krokem chceme u veřejnosti nastartovat diskusi vedoucí k přijetí systémových kroků, jež sníží počet parkujících i náměstím projíždějících vozidel," vysvětlil místostarosta Karel Krejza, který vede pracovní skupinu, jež projednává koncept představený v loňském roce radním Lukasem Wünschem a Filipem Hrbkem.

Jedním z prvních kroků by mělo být zamezení průjezdu vozidlům, kteří si přes Lidickou ulici a náměstí zkracují cestu na Tyršův most s cílem vyhnout se semafory řízené ulici Na Valech. A právě tomuto nešvaru provizorní pěší zóna alespoň dočasně zamezí. „Vjezd na náměstí totiž v daném týdnu sice nebude omezen, ale řidiči jezdící Lidickou ulicí se přes náměstí na Tyršův most nedostanou," upozornil radní Wünsch.

Vizualizace pěší zóny. Foto: Město Litoměřice

Provizorní pěší zónu v prostoru před radnicí zkrášlí nové lavičky. Příležitost rozšířit zde služby dostanou i podnikatelé. Posezení na předzahrádkách bude díky nižší intenzitě dopravy příjemnější.

Pokud se projekt setká s pozitivními ohlasy, mohla by zde být pěší zóna zřízena trvale. Diskuse o trvalých změnách však bude vedena až po vypracování dopravní studie, jejíž součástí se stane sběr dat dopravního chování řidičů. Náklady na její pořízení chce město uhradit prostřednictvím dotace, o kterou minulý týden požádalo.

„V žádném případě však nechceme Mírové náměstí bez aut," ujistil místostarosta Krejza. Mělo by jich však být výrazně méně poté, co vzniknou další parkovací místa a parkovací dům v blízkosti centra, jehož stavbu radní reálně zvažují. „Šetřit na něj lze prostřednictvím transparentního účtu, na který by odcházely finanční prostředky vybrané z parkování," nastínil jednu z možných variant místostarosta Krejza.

Vizualizace pěší zóny. Foto: Město Litoměřice

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru