VIDEO: NASCAR v Mostě! Tohle v Česku zatím neznáme. Na okruhu jsme se s předstihem podívali na tyto speciály
Jeden ze strojů jezdících NASCAR na mosteckém okruhu. Foto: Oldřich Hájek
Co se chystá

Most – Tyhle slavné záběry znáte z televize i filmů: Několik desítek prakticky stejných aut krouží po okruhu, sledují je stovky tisíc lidí. Za mořem jsou tyhle závody pojem a zároveň svátek pro motoristické fanoušky. Teď se na ně budete moci podívat i v Mostě!

V České premiéře se na Autodromu Most představí ve dnech 28. – 30. června OMV MaxxMotion NASCAR show v rámci evropské série závodů NASCAR Whelen Euroseries. V Evropě na rozdíl od USA krouží speciály po přírodních okruzích, ovál je jen jeden v Nizozemí.

Hvězdami víkendu budou mistr světa F1 z roku 1997 Jacques Villeneuve a také nejzkušenější závodnice ve startovním polic Ellen Lohr. „Mostecký okruh se mi moc líbí, je to taková technická trať starého typu,“ prozradila ve čtvrtek v Mostě legenda německého motorsportu. Žena, která má za sebou vítězství v DTM, účast na Rallye Dakar i mistrovství Evropy okruhových tahačů.

2803nascar2

O pikantní souboje nebude určitě nouze. Na závody se těší Ellen Lohr i Martin Doubek. Foto: Oldřich Hájek

A jaká závodní auta NASCAR vlastně jsou? Jde prakticky o identické vozy lišící se vlastně jen maskou. A jejich řízení je pěkná dřina. Piloti nemají k dispozici žádné elektronické pomůcky. „Není tam žádná kontrola trakce, ABS ani posilovač řízení. Nemají dveře a leze se do nich oknem,“ přibližuje český pilot tohoto stroje Martin Doubek startující za Hendriks Motorsrport s vozem Ford Mustang. Těší se na mostecké závody a podporu domácích fanoušků.

Společným rysem NASCAR je svařený trubkový rám, do kterého je zasazen chudý interiér a motor, to vše kryje karoserie z laminátu. Třeba taková světla, byť na záběrech mohou vypadat reálně, jsou ve skutečnosti jen zdařilou samolepkou. Všechna auta mají stejný motor Chevrolet

Video

https://www.youtube.com/watch?v=1V3JBvx5KqE 

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru