11 tipů na víkend! Je tu duben a ožívají zábavní parky, památky i další turistické cíle
Kam první dubnový víkend vyrazíte? Ilustrační foto: FunPark, Kozí dráha a Chmelařské muzeum
Co se chystá

Ústecký kraj – Možná nebude vládnout ideální jarní počasí, přesto první dubnový víkend může být ve znamení spousty zajímavých výletů. Otevírají se brány zámků, památek a dalších turisticky zajímavých lokací. Přinášíme výběr z nich napříč Ústeckým krajem a také tipy na sousední Karlovarsko.

Zámek v Klášterci zahájí turistickou sezónu v historickém duchu

Město Klášterec nad Ohří zve na historické zahájení turistické sezóny pro rok 2022 na kláštereckém zámku. Tato tradiční akce se uskuteční netradičně v sobotu 2. dubna od 13 do 21 hodin. Při této příležitosti se bude slavit 670. výročí historicky první písemné zmínky o městě. Vstupné na akci je zdarma. Pro návštěvníky je připraven historický program na čtyřech scénách (zámecké nádvoří, žoldnéřské ležení, hlavní pódium a kolbiště).

Zámek Nový Hrad v Jimlíně a Stekník otevírají brány návštěvníkům

Na zahájení letošní návštěvnické sezóny zve zámek Stekník, který otevírá v sobotu 2. dubna. Navštívit budete moci hlavní prohlídkový okruh číslo 1 s názvem Reprezentační a soukromé prostory, okruh číslo 2 - Zámecké zahrady, okruh číslo 3 - Výstavní prostor a okruh číslo 4 - Jižní křídlo zámku s výstavou kočárků a hraček. Zámek bude přístupný od 10 do 15:30 hodin.

Od pátku 1. dubna je po dvou letech návštěvníkům opět přístupný zámek Nový Hrad v Jimlíně. V měsíci dubnu bude otevřený ve všední dny 10 do 15 hodin a o víkendy od 9 do 16 hodin. První akce, která se na zámku uskuteční, budou Velikonoce na Novém Hradě, a to v neděli 17. dubna od 10 do 17 hodin. Pro návštěvníky bude připraveno dobové tržiště, středověká hudba a mnoho dalšího.

Poutní mše svatá na zámku Jezeří

V kapli Panny Marie Bolestné na státním zámku Jezeří se v sobotu od 11:00 hodin koná poutní Mše svatá. Celebruje Mons. Martin Davídek, generální vikář biskupství Litoměřického. Na zámku Jezeří pokračuje obnova divadelního sálu. Jedná se o klasicistní koncertní sál, ve kterém již v roce 1804 zazněla Beethovenova třetí symfonie Eroica. V rámci obnovy jsou přímo na místě nebo v restaurátorských dílnách odborně zrenovovány původní uměleckořemeslné prvky. Chybějící detaily jsou citlivě doplněny (např. štuková výzdoba nebo zábradlí balkonu). Předpokládaný konec rekonstrukce a restaurování je plánován na červenec 2022.

V Mostě se otevírá po zimě Funpark. První víkend bude vstupné za půlku

3D bludiště a rozhledna v mosteckém parku Šibeník, známé jako Funpark, se po zimě znovu otevřou pro veřejnost. První víkend provozu je vstupné za polovinu. Vstupné do bludiště a na vyhlídkovou věž bude letos stejné jako vloni. Jednorázový vstup do bludiště je pro jednu osobu za padesátikorunu, rodinné za 120 korun a na věž se dá vystoupat za dvacetikorunu. Ve Funparku si můžete dát i základní občerstvení. Bludiště je navrženo jako třípatrové s výškou do 10 metrů. Obsahuje 25 rozmanitých spletitých lávek, lanových překážek a 19 přestupových domečků. Rozhledna je vysoká 26 metrů. Areál se stal velkým turistickým lákadlem nejen pro Mostečany, ale také pro turisty z okolí.

https://www.youtube.com/watch?v=XFnsV8s_khc

V sobotu se znovu otevírá Selský dvorek u Veteránů i muzeum s historickými vozy

Kroky při jarních procházkách vás v Litvínově znovu mohou zavést do Selského dvorku u Veteránů i do muzea historických vozidel, které spolu sousedí. Muzeum i litvínovské minizoo budou veřejnosti po zimní pauze znovu přístupné od soboty 2. dubna. Začíná se v 10 hodin. Ve dvorku najdete převážně domácí zvířata v nápaditě upraveném prostředí, které je odlišuje od jiných farmiček. V muzeu jsou zase vozidla východní i západní provenience. Selský dvorek najdete hned na okraji Litvínova u příjezdu od Mostu. Sousedí s vlakovým nádražím.

https://www.youtube.com/watch?v=tll_AM32akg

Zahájení turistické sezóny v Žatci a letošní novinky

Symbolickým odemčením Chmelového majáku a odpoledním programem ve dvoře Restaurace U Orloje začne v sobotu 2. dubna nová turistická sezóna v Žatci. V rámci programu představí několik pořadatelů v čele s Chrámem chmele a piva a Chmelařským muzeem svou letošní nabídku pro turisty. Hlavním cílem turistů přímo ve městě bývá radniční věž a Turistické informační centrum vedle chmelničky. V TIC pořídí návštěvníci letos nové upomínkové předměty, novinkou je také zajímavý průvodce s úkoly Tripper - pro letošní rok je pro něj tématem 11. stíhací letecký pluk a bývalé vojenské letiště.

Zahájení turistické a cyklistické sezóny 2022 v Ústí nad Labem

Zahájení sezóny bude letos probíhat po celý duben, a to v duchu zábavných a akcí nabitých sobot. První z nich, 2. dubna, se odehraje program v Zoologické zahradě Ústí nad Labem. A co očekávat? Aktivity zaměřené na chov orangutanů, představení nově chovaného druhu, taneční vystoupení a workshop skupiny Kintari s možností ochutnat indonéské speciality či malování na obličej a další doprovodný program.

Motoráčkem po Kozí dráze

Po deseti letech se vrátily vlaky na takzvanou Kozí dráhu. Jde o trať mezi Oldřichovem u Duchcova a Děčínem. Vlaky Podkrušnohorského motoráčku budou zatím jezdit jen v úseku mezi Děčínem a Telnicí. Turistická linka bude obsluhována od dubna do konce října vždy o víkendech a svátcích, pojedou vždy čtyři spoje.

https://www.youtube.com/watch?v=fv8tCOYoE98

Karlovarský kraj

Státní zámek Kynžvart zahájí novou sezónu

Zámek Kynžvart své brány otevře v sobotu 2. dubna. Kromě tradičních prohlídek zámku a jeho okolí, čekají návštěvníky v měsíci dubnu zajímavé akce. Na zámku bude také v letošní sezóně uspořádána řada kulturních akcí. Tou nejbližší je Předvelikonoční jarmark, který je naplánován již na sobotu 10. dubna. Kromě jarmarku budou připraveny tematické prohlídky pro děti a hudební produkce. V měsíci dubnu bude zámek Kynžvart otevřen vždy o víkendu v čase od 9 do 16 hodin, úterý a čtvrtky budou patřit vybraným prohlídkám. Celotýdenní provoz (vyjma pondělí) bude zahájen v květnu.

Zámek Valeč: obnovuje se amfiteátr

V zámeckém parku ve Valči na Karlovarsku začaly v minulém roce výzkumné a stavební práce na obnově theatronu, který dříve sloužil jako amfiteátr. Obnova theatronu probíhá u horní terasy, kde probíhají stavebních práce, restaurátorské práce na sochařské výzdobě a archeologický výzkum. Průzkum již nyní výrazně obohatilo poznání o stavebním vývoji barokního parku. Bylo zjištěno, že celá horní terasa theatronu byla uměle vytvořena a nejednalo se pouze o zděný „obklad“ skalního masivu. Předpokládané dokončení obnovy a restaurátorských prací je září 2022.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru