Jakmile to počasí dovolí, začne se v Lovosicích stavět. Připraveno je pět investičních akcí za téměř 8 milionů
Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Pět významných investičních akcí za 7 680 000,- Kč je připraveno do nového roku. Vysoutěžené a zadané jsou projekty: „Úprava parkovacích míst v ulici Zámecká v Lovosicích“, „Úprava místní komunikace k RD v ulici Sadová v Lovosicích“, „Mlatové cesty na starém hřbitově v Lovosicích“, „Gymnázium Lovosice - oprava vstupního portálu“ a „Úprava prostorové akustiky - bazén Lovosice“. Město nyní čeká pouze na formální schválení rozpočtu a ve většině případů i na počasí.

Úprava parkovacích míst v ulici Zámecká v Lovosicích

Nová parkovací plocha o rozloze cca 1 194 m2 vznikne v Zámecké ulici v sousedství ulice Myslivecká naproti plaveckému bazénu. Parkoviště bude mít celkovou kapacitu 29 míst s šikmým stáním, z čehož jsou 2 místa navrženy pro osoby s omezenou schopností pohybu. Vzhledem k lokalitě, tedy prostoru před plaveckým bazénem a v blízkosti sportovní haly Chemik, budou uprostřed parkoviště v podélném směru vyznačena dvě podélná stání pro autobus. Provoz na parkovišti bude jednosměrný a zaparkovat osobní auta půjde tedy pouze jízdou vpřed.

Parkoviště bude po obvodu lemováno silničním betonovým obrubníkem, na který navazuje na jihozápadní straně zatravněná 2 m široká krajnice. Na opačné straně mezi stávajícím silničním obrubníkem podél ulice Zámecká a nově navrženým parkovištěm bude vybudován dlážděný chodník o šířce 2 m.

1101lovo2

Zdroj: www.meulovo.cz

Úprava místní komunikace k RD v ulici Sadová v Lovosicích

V letošním roce projde úpravou také místní komunikace v ulici Sadová. Vzniknout by zde mělo cca 300 m2 chodníků a zhruba 800 m2 komunikace. V tuto chvíli se jedná spíše o příjezdovou polní cestu k rodinným domům v místní části Holoubkov.

V pravé části komunikace vznikne podél rodinných domů chodník v šířce 1,5 m a délce 200 m. Zhotoven bude z betonové zámkové dlažby olemované uličními obrubníky.

Místní komunikace je v délce zhruba 130 m od napojení na Teplickou ulici zhutněna štěrkovou drtí, zde bude tedy položen pouze svrchní povrch z recyklátu. Dalších 70 m je tvořeno směsí ujetého odpadního materiálu, který bude nutné odtěžit a nahradit lehkou spodní konstrukcí a překrýt opět recyklátovou svrchní vrstvou. Celou ulici bude osvětlovat 8 lamp veřejného osvětlení.

Mlatové cesty na starém hřbitově v Lovosicích

V první polovině letošního roku bude upraveno zhruba 580 m cest na starém hřbitově. Jejich celková plocha přesáhne 1 700 m2. Vzhledem k tomu, že se jedná o starší část městského hřbitova, kde byla prováděna pouze běžná údržba nezpevněných cest a v posledních letech došlo pouze k nejnutnějším opravám, cesty již v žádném případě nesplňují technické a ani estetické parametry, kladené na toto pietní místo.

Mlatové cesty budou konstruovány jako sypané plochy z přírodního jemnějšího kameniva, které se následně mechanicky hutní. Základem tělesa mlatové cesty bude vrstva směsi dvou frakcí přírodního nebo umělého kameniva (např. struska, recyklát a pod.), která je namíchaná, rozprostřená a zhutněná tak, aby zajišťovala maximální soudržnost a nejvyšší dosažitelnou únosnost.

Důležité je pro tyto komunikace zabezpečit bezpečné a rychlé odvedení vody. Jedná se totiž o omezeně propustnou vrstvu, která je schopná propouštět povrchovou vodu do podloží. Na cestách a chodnících bude proto zvolen střechovitý příčný sklon. Což znamená, že zvýšením koruny cesty nad přilehlý terén se docílí odtékání vody z povrchu cesty do přilehlého trávníku nebo do záhonů, na kterých je rychlejší a vyšší infiltrace.

„Rychlost realizace letošní první stavební akce ve městě ovlivní především klimatické podmínky. Pokud to počasí dovolí, bude hotovo snad již koncem března. Cesty na starém hřbitově jsou v neutěšeném stavu již dlouho, je to patrné především v deštivém počasí, jako je nyní,“ uvedl Milan Dian, starosta města. Dále také podotkl, že vzhledem k pietnímu charakteru místa musí být přístup k zakázce co nejcitlivější. „Věřím, že stavebník bude při provádění prací maximálně ohleduplný k místu samotnému, ale i k návštěvníkům a pozůstalým. Nejen na to bude dohlížet stavební dozor investora z řad městského úřadu, který bude provádět kontrolu pravidelně každý týden. Nicméně vstřícnost si práce vyžádají i ze strany návštěvníků,“ dodal Milan Dian.

1101lovo3

Zdroj: www.meulovo.cz

Gymnázium Lovosice - oprava vstupního portálu

Jedna z prvních letošních investičních akcí se bude týkat také opravy vstupního portálu budovy gymnázia. Celý portál je proveden z umělého kamene tzv. „teracca“, který je v důsledku klimatických vlivů a stáří značně změněn. Projevilo se to především zčernáním povrchu a tvorbou krusty. V portálu byly také zjištěny praskliny, které se postupně zvětšují. Způsobené jsou mírným pružením stavby, roztažností podkladu a dalšími vlivy. Na povrchu jsou dále patrné oděrky a poruchy vlivem provozu, stáří a jiných zásahů.

Portál bude třeba nejprve kompletně revidovat v oblasti stability a prořezat praskliny (pro možnost provedení jejich oprav). Poté budou veškeré povrchy očištěny horkou parou pod tlakem. Praskliny budou opraveny směsí umělého kamene, odpovídající směsi původní a to ve stejné barvě i struktuře, tak aby byla povrchová úprava sjednocena. Vzhledem k tomu, že čištění povrchu může mít v různých částech portálu různý výsledek, bude nutné provést také takzvanou patinaci povrchů a jejich sjednocení. Posledním krokem bude provedení konzervace proti klimatickým vlivům.

1101lovo4

Zdroj: www.meulovo.cz

Úprava prostorové akustiky - bazén Lovosice

Dosažení dobré srozumitelnosti mluveného slova a celkové snížení hladiny hluku má zajistit úprava prostorové akustiky městského bazénu. Úpravou projde jak hlavní hala bazénu, tak dětský bazének.

Pod strop bazénu budou umístěny akustické podhledy doplněné o boční stěnové panely, které doplní pohltivou plochu stropu a výrazně omezí projevy třepotavé ozvěny. Stávající neakustický podhled bude lokálně vyříznut a bude ve stejné ploše nahrazen sníženými příčně orientovanými segmenty akustického podhledu. Jedná se celkem o šest pásů umístěných nad plochou bazénu. Na boční stěně bez oken a vstupní štítové stěně bude umístěno 12 absorpčních stěnových obkladů. Boční panely budou mít dolní hranu ve výšce 2 m nad úrovní podlahy.

Prostory musí touto úpravou projít, aby byly dodrženy České státní normy pro provoz sportovních hal. „Budova krytého plaveckého bazénu byla postavena v akci Z v roce 1985. Žádné akustické nároky se tehdy příliš neřešily. Dnes je ovšem situace odlišná a je potřeba zlepšit podmínky pro návštěvníky snížením celkové hladiny hluku. K tomuto kroku jsme přistoupili po dohodě s Krajskou hygienickou stanicí, ale vedou nás k tomu také nároky návštěvníků a potřeba zlepšovat kvalitu nabízených služeb,“ vysvětluje Vladimír Šuma, místostarosta města.

Po dokončení úprav a otevření bazénu dojde ke kontrolnímu měření doby dozvuků, které ukáže, zda byly všechny výpočty provedeny správně a zda není nutné provést případné další korekce.

„První část letošního roku zahájí investiční akce, které jsou kompletně připravené již z roku 2018. Jsou připraveny projekty, vypracovány harmonogramy prací a akce jsou vysoutěžené. Velká část z nich by měla být hotová do prázdnin. Na druhou polovinu roku připravujeme několik významných rekonstrukcí a revitalizací ploch, které by měly významně změnit tvář města k lepšímu. V rozpočtu jsou navrženy zejména: revitalizace prostoru U Turka a oprava fasády staré radnice. Probíhat bude také rekonstrukce budovy Centra kultury Lovoš,“ sdělil Milan Dian, starosta města.

1101lovo5

Zdroj: www.meulovo.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru