Roudnická Naděje nabízí lidem bez domova nové přístřešky. Iglou udrží tělo v teple i když mrzne
Zdroj: www.iglou.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - V areálu roudnického azylového domu Naděje jsou lidem bez domova k dispozici dva zcela nové přístřešky, tzv. Iglou. Ty mají při teplotách pod bodem mrazu pomoci i osobám, které nemohou navštívit noclehárny, či jiná sociální zařízení.

Pro stav krize, kdy teploty klesají pod bod mrazu, byly do areálu azylového domu Naděje v Roudnici nad Labem umístěny dva nové polyetylenové přístřešky, tzv. Iglou.

Iglou je izotermický přístřešek pro bezdomovce v době mrazu, který díky lidskému tělu udržuje teplotu uvnitř o 15 stupňů vyšší než je venku. Primárně je určen k přespání lidem bez domova, kteří z různých důvodů nemohou navštívit noclehárny či jiná sociální zařízení. S jeho myšlenkou přišel francouz Geoffroy de Reynal, kterému se v úvodu minulého roku podařilo, i díky úspěšné crowdfundingové kampani, vyrobit a otestovat první kusy v praxi. Na podzim se dostaly i do České republiky a letos u nás poprvé pomohou lidem bez domova přečkat mrazivé noci a možná dokonce i některým zachránit život.

1501iglou2

Zdroj: www.iglou.cz

„Malý a velmi odolný tunel vyhříváte svým vlastním teplem. Uvnitř něj se teplota může zvednout až o 15 stupňů Celsia oproti vnějším podmínkám. Iglou má mnoho výhod, která berou v potaz rizika pobývání venku. Je nehořlavý, voděodolný, zvuku vzdorný, omyvatelný a opravitelný. Zvyšuje tak nejen šanci na přežití během mrazivých nocí, ale také kvalitu života bez domova. Přístřešek je měkký, uzavíratelný a poskytuje soukromí,“ popisuje výhody nových přístřešků azylový dům Naděje.

Jedno Iglou (v hodnotě 5 tis. Kč) zakoupilo Město Roudnice nad Labem. Druhé je darem od pracovníků Farní charity. Roudnice nad Labem nenabízí nízkoprahovou noclehárnu. Přístřešky se tak stanou jednorázovým alternativním řešením krizové situace pro ty, kteří by se jinak za mrazivých nocí mohli dostat až do ohrožení života.

„Roudnice nad Labem není městem, které by se potýkalo s přemírou bezdomovectví. I přesto je však třeba s jednotlivci v nouzi pracovat. Bohužel jsme i u nás tuto zimu zaznamenali případ umrznutí muže bez střechy nad hlavou a tyto přístřešky jsou cestou, jak těmto tragédiím předcházet. Oceňuji práci azylového domu a doufám, že se nové vybavení v praxi osvědčí,“ řekl místostarosta Jiří Řězníček.

Více o projektu Iglou v ČR se můžete dočíst na stránkách www.iglou.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru