VIDEO: Konec případu TORAX! Tři lidé měli organizovat přesun běženců přes Česko
V dodávce se v mrazu tísnilo osmnáct dospělých a čtyři děti. Foto: Policie ČR
Litoměřice

Teplice - Kriminalisté odboru obchodu s lidmi a nelegální migrace Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) ukončili vyšetřování případu s krycím názvem TORAX. Případ se týká organizovaného převážení běženců - občanů Iráku, Sýrie a Turecka - přes území ČR do Spolkové republiky Německo za úplatu.

„Vyšetřování trvalo necelých 11 měsíců. Spisový materiál kriminalisté NCOZ 30. ledna 2019 předali státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství v Teplicích, kterému navrhli podat obžalobu na trojici osob pro trestný čin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ informoval Jaroslav Ibehej, mluvčí NCOZ.

Policisté zadrželi v noci z 6. na 7. března 2018 tři převaděče běženců. Zároveň v dodávkovém automobilu nalezli 22 občanů Iráku, Sýrie a Turecka, kteří se takto chtěli dostat do Spolkové republiky Německo.

Trestní věc byla realizována rychle s ohledem na zdraví převážených migrantů. Na případu s krycím názvem Torax spolupracovali kriminalisté NCOZ s kolegy ze Spolkové republiky Německo a Slovenska.

Policie ČR: Zadržení převaděčů běženců

https://www.youtube.com/watch?v=Oun6F1TXoFg

Policisté zadokumentovali, že ve večerních hodinách dne 6. března 2018 obviněné osoby převezly běžence v kamionu ze Slovenska na severní Moravu. Ti měli být přes Maďarsko a Slovensko přepravováni z Turecka a především z Rumunska. Poblíž města Jablunkov po osmnáctihodinové cestě běženci přestoupili do již připraveného dodávkového vozidla, které je mělo převézt po dálnicích D1 a D5 do Spolkové republiky Německo. Dodávku doprovázelo ještě jedno osobní vozidlo, které mělo upozorňovat na případné policejní kontroly.

K zastavení vozidel a zadržení jejich řidičů došlo v brzkých ranních hodinách dne 7. března 2018 na pražském okruhu mezi Cholupickým a Lochkovským tunelem. Na místě kromě kriminalistů NCOZ zasahovali i policisté Útvaru rychlého nasazení, Ředitelství služby cizinecké policie a Krajského ředitelství policie hl. města Prahy. Rovněž došlo k zadržení řidiče kamionu, a to na severní Moravě.

V dodávce se tísnilo 18 dospělých osob a čtyři děti. Jedna z žen byla ve vysokém stupni těhotenství a policisty jí byla okamžitě přivolána rychlá záchranná služba. V době zastavení dodávky byla venkovní teplota asi dva stupně pod bodem mrazu.

Soudce následně všechny tři muže vzal do vazby. Z operativního šetření vyplynulo, že obviněné osoby měly v minulosti takto zorganizovat nejméně 6 převozů, kdy mělo být transportováno do SRN nejméně 100 běženců (a to včetně malých dětí). Za jednu převezenou osobu měli obvinění inkasovat částku v rozmezí od 2 do 8 tisíc Euro.

Věc dozorovalo právě Okresní státní zastupitelství v Teplicích.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru