V centru Roudnice probíhá na základě stížností obyvatel odchyt holubů
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - V centru Roudnice nad Labem od minulého týdne probíhá odchyt holubů. Cílem je, prostřednictvím odborné regulace jejich populace, předejit škodám na památkách i dalších stavbách.

Na základě četných stížností obyvatel, především pak panelových domů v sídlišti, Roudnice nad Labem, poprvé již v roce 1999, přistoupila k objednání monitoringu populace holubů. Odbornou firmou byl doporučen regulační zásah, který měl předejít dalšímu zvyšování jejich počtu a následnému ničení plášťů památek a dalších budov. Ptáci také mohou být zdrojem onemocnění přenosných ze zvířat na člověka. Odchyty, až do března 2014, probíhaly pravidelně každým rokem a nyní, po opětovném vyhodnocení situace, bylo nutné po pětileté pauze přistoupit k dalšímu zásahu.

Nejhojnější výskyt holubů byl zaznamenán opět v sídlištní zástavbě. V ulici Alej 17. listopadu (budova č.p. 2695) proto došlo k instalaci odchytového zařízení. Další dvě speciálně upravené zkrácené klece pak firma umístila do konstrukce mostu Ervína Špindlera.

„Odchyty jsou prováděny pomocí speciálních zařízení a důležitý je především výběr míst pro jejich instalaci. Zde je potřebná spolupráce více složek: odchytové služby, našeho odboru i majitelů objektů. Dalším významným faktorem úspěšnosti celé akce je stanovení doby odchytů, způsob navedení holubů do zařízení a intervaly odběru odchycených jedinců, včetně zajištění jejich likvidace asanačním zařízení,“ vysvětlila za odbor životního prostředí Milena Nováková.

Veškeré regulační zásahy na území našeho města jsou prováděny odbornou firmou v souladu s Metodickým doporučením SZÚ a se zákonem na ochranu zvířat. Dnes proběhl jeden z pravidelných odvozů zachycených holubů a další budou následovat v příštích několika týdnech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru