Zájem o podporu využití dešťové vody předčil očekávání
Ilustrační foto: Pixabay.com
Litoměřice

Litoměřice - S velkým zájmem Litoměřičanů se setkala nabídka města Litoměřice proplatit obyvatelům pořízení vlastních nádrží na zachycování dešťové vody. Nádrže město občanům financuje z dotace v rámci „Programu podpory využití zachycené dešťové vody“. 

Částku vypočítává z velikosti nádrže. U nadzemních jsou to 3 koruny, u podzemních 5 korun na litr objemu nádrže. Z pořizovací ceny je propláceno maximálně 90 procent. „Do konce května se přihlásilo 22 zájemců. V současnosti je podáno 24 žádostí na nadzemní nádrže a 18 na podzemní nádrže. Celkem můžeme rozdělit 1 milion korun. Další žadatele je ještě v tuto chvíli možné uspokojit,“ informoval o trvající nabídce vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích Pavel Gryndler.

Podpora zachytávání dešťové vody je jednou z možností, jak může město minimalizovat dopady dlouhodobého sucha a nedostatku vody. Litoměřice totiž patří k nejsušším místům v celé České republice. Podle Pavla Gryndlera jsou právě nádrže vhodným řešením, mnohem více než například budování nových studní, které už mnohdy vysychají i následkem jejich velkého množství a klesání hladiny podzemní vody. Vhodné je také omezení mytí aut pitnou vodou, zalévání zeleně až ve večerních hodinách, či sečení trávy na vysoko. „Velice by pomohlo, kdyby lidé zvážili budování biotopových koupacích jezírek namísto klasických bazénů. „Voda v jezírkách je čistá, bez chemie, a tedy vhodná k dalšímu využití,“ apeluje na obyvatele vedoucí Gryndler.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru