Varovné zjištění inspekce: Každá třetí zmrzlina byla kontaminovaná bakteriemi!
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - V rámci pravidelných kontrol sezónního sortimentu se v letních měsících inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřují mimo jiné na kontroly jakosti a bezpečnosti točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů v provozovnách společného stravování. Výsledky letošních kontrol do poloviny prázdnin ukázaly, že požadavkům právních předpisů nevyhovělo 40% hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37% hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin.

Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů.

V letošní sezóně inspektoři SZPI dosud dokončili vyhodnocení u 47 vzorků ledů do nápojů a 19 z nich (cca 40%) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 47% hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 45% a v roce 2016 o 38%. Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu.

V roce 2019 inspektoři SZPI dosud vyhodnotili 131 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 49 z nich (cca 37%) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 30% hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 26% a v roce 2016 o 28%.

"Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu," uvádí mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobníku ledu, zmrzlinového stroje a souvisejícího náčiní), nařídili provozovateli provedení jeho sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru