Středa 16. říjen 2019
Svátek má Havel

Spořice - Další restauraci s otřesnými podmínkami pro přípravu pokrmů objevili v minulých dnech zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem v našem kraji. Navštívili provozovnu Restaurace U Žida v Chomutovské ulici ve Spořicích. A nestačili se divit.

Jedná se o restauraci s výrobou teplých pokrmů a s výčepem. Jíst tam ale mohlo být nebezpečné. Přečtěte si, co vše hygienici při kontrole objevili. Fotografie potom hovoří za vše.

V průběhu státního zdravotního dozoru byl zjištěn v kuchyni na podlaze výskyt trusu hlodavců. Dále bylo zjištěno, že není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani není prováděna dostatečná pravidelná sanitace v rámci celého provozu, především podlah, stěn, stropů, rovněž v chladicích a mrazicích zařízeních.

Dvě velkoobjemová mrazicí zařízení ve skladu potravin byla silně znečištěna krví, zbytky potravin a jejich tesnění i černou plísní. V provozovně nejsou dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, jejich ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost.

Potraviny a hotové pokrmy nebyly uloženy při vhodných teplotách. Bylo zjištěno velké množství potravin s prošlou dobou spotřeby, dodatečně zamrazených v rozporu s pokyny výrobce popř. neoznačených, dále hotové zamrazené pokrmy (vše celkem cca 200 kg). U těchto potravin a pokrmů, které nelze považovat za bezpečné byla nařízena jejich likvidace.

Rovněž byly zjištěny stavebně technické závady - v kuchyni nebylo k dispozici umyvadlo k mytí rukou, na stěnách ve skladech potravin byla zjištěna černá plíseň a olupující se omítka, nebyla k dispozici šatna pro zaměstnance ani úklidová místnost s výlevkou.

"Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o uzavření provozovny až do odstranění závad, dále byla nařízena sanitace celého provozu a likvidace zdravotně závadných potravin a pokrmů. Po odstranění závad musí provozovatel písemně požádat o znovuotevření provozovny," uvedla Krajská hygienická stanice.

Aktuálně

Co se chystá

Lidé

Tipy na výlet

Zajímavosti

Ústecký kraj

© 2012 - 2018 | e-litoměřice.cz | Linelab.cz TOPlist

Webové stránky skupiny používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací