Na Litoměřicko nakoukne zima, sněhové vločky se objeví i v nížinách
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Již velmi brzy svatého Martina dožene, co zapomněl – jeho bílý kůň. Postará se o to oblast nižšího tlaku vzduchu, která se z centrálního Středomoří vydá směrem na sever.

Do České republiky přinese poměrně vydatné srážky, jež budou na řadě míst, díky teplotám v blízkosti bodu mrazu, sněhové. V horských oblastech, hlavně co se Krkonoš a Šumavy týče, pravděpodobně přibude až přes 10 cm sněhu.

Úterý 12. listopadu:

I kdyby se v průběhu úterního dne nízká oblačnost rozpustila, ke slunečním paprskům to nepovede. Důvodem je frontální vlna spojená se zmíněnou oblastí nižšího tlaku vzduchu, která se vydá k severu, a s tlakovou níží se středem nad Severním mořem. Ostatně už v pondělí večer se nad nízkou oblačnost od jihu nasunula oblačnost vyšších pater. Čili rovněž druhý den pracovního týdne nabídne zataženou oblohu, kterou především ve večerních hodinách doprovodí srážky, resp. sněhové vločky – ve všech nadmořských výškách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C.

Středa 13. listopadu:

V zásadě ten samý příběh. To znamená po dobu všech 24 hodin zataženo, v nočních a následně znovu ve večerních hodinách se sněžením ve všech polohách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, ráno v minimu kolem nuly.

Čtvrtek 14. listopadu:

Teoreticky, vlastně i prakticky je možné, že se ve čtvrtek probudíme do bílého rána, bez ohledu na to, zda žijeme nahoře na horách či dole v nížinách. V noci a brzkých ranních hodinách totiž bude hustě sněžit i v nejníže položených oblastech, připočteme-li k tomu teploty v okruhu bodu mrazu, naskýtá se relativně velká šance na první sněhovou nadílku sezóny 2019/2020. Anebo bude sněžení slabé, teploty u 1 °C a nic nebude. Předpovědi ve věci srážek jsou dosti... No uvidíme, co ve čtvrtek ráno venku uvidíme. Každopádně nedojde-li ke tvorbě stratu, tak se nad ránem vyčasí na jasno až skoro jasno, čili i případná sněhová pokrývka bude mít velice krátkou životnost. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem nuly.

Numerické modely mimo jiné uvádějí, že se sněžením, nejspíše vydatným, je nutné počítat také na sociálních sítích.

Mobil z ruky, slunce v duši! (soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru