Chodí vám balíčky z Číny? Jak se vás dotknou opatření proti šíření koronaviru
České domácnosti si oblíbily objednávání z čínských e-shopů. Ilustrační foto: e-deniky.cz
Litoměřice

ČR – Česká pošta zveřejnila aktuální informace k zásilkám z Číny. Čína totiž vydala nové zprávy o preventivních krocích a minimalizaci šíření koronaviru.

„Dle Světové zdravotnické organizace nepřežívají koronaviry na objektech a je tedy bezpečné přijímat poštovní zásilky z Číny, aniž by hrozil přenos. Přesto byla v Číně zavedena opatření k zajištění bezpečnosti zpracování pošty a poštovního personálu, včetně dezinfekce pošt, třídících center, přepravních vozidel apod,“ vysvětluje Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty.

Opatření přijatá k dezinfekci a doručení

Všechny čínské poštovní úřady, třídící centra a vozidla budou pravidelně dezinfikovány a bude sledováno fyzické zdraví zaměstnanců. U všech příchozích zásilek bude Čína kontaktovat adresáta předem, aby zjistila předvolby doručení, aby nedošlo k osobnímu kontaktu. Očekávají se tedy zpoždění a zároveň nebude možné poskytnout písemný důkaz o doručení.

Dopad na reklamace/stížnosti

Vzhledem k tomu, že možnosti doručení je třeba domluvit předem s příjemcem, žádá čínská pošta ostatní provozovatele, aby o těchto možnostech informovali odesílatele včetně informace o písemných potvrzeních o doručení. Za těchto okolností není povinné poskytnutí o dodání pro doporučené, balíkové a EMS zásilky. Žadatelé, kteří do systému reklamací budou posílat stížnosti, jsou žádáni, aby tak učinili pouze jednou.

Dopad na tranzitní poštu

Vzhledem k šíření viru pozastavilo mnoho mezinárodních leteckých společností své lety do Číny a některé pohraniční přístavy byly také uzavřeny. V důsledku toho bude Čína ukládat tranzitní poštu (pozemní i leteckou) a přepraví ji do cílových zemí, až budou možnosti přepravy dostupné. Dosud je ovlivněna tranzitní pošta do následujících zemí: Dem. Korejská lidová republika, Kazachstán, Kyrgyzstán, Mongolsko, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán a Vietnam.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru