Celé Česko je v karanténě! Omezte vycházení na veřejnost na nejnutnější případy
Mimořádné jednání vlády. Foto: Vláda ČR
Litoměřice

ČR – V Česku bylo v neděli k 18. hodině zatím 253 známých případů onemocnění novým koronavirem Covid-19. Dva taxikáři v Praze jsou ve vážném stavu. Vláda ještě zpřísnila opatření, která mají epidemii zpomalit. Vyhlásila karanténu na Českou republiku.

V Česku platí od čtvrtka nouzový stav. Další přísnější opatření vešla v platnost v sobotu ráno a uzavřela restaurace, prodejny a služby kromě potravin, léků, drogerie a dalších výjimek. Kvůli stále se zhoršující se situaci přišlo v neděli večer oznámení o dalších opatřeních. V České republice začne platit počínaje půlnocí mezi nedělí a pondělím karanténa. Ta má omezit vycházení lidí na naprosté minimum. Třeba za cestami do práce, na nákup či k lékaři. Potrvá zatím do 24. března do 6. hodiny ranní.

Co se nesmí a co může

Volný pohyb osob se zakazuje s výjimkou cest do zaměstnání a výkonu podnikatelské či jiné činnosti, nezbytných cest za rodinou a blízkými osobami, cest nezbytně nutných k obstarání základních životních potřeb. Zde jde například o nákupy potravin, léků, hygienického zboží, krmiv, a to včetně potřeb příbuzných nebo blízkých osob. Využívat také půjde v nezbytných případech bankovních a poštovních služeb nebo doplňování pohonných hmot. Lidé také budou moci jezdit k lékařům či se svými zvířaty k veterinářům. Vycházet lze i za vyřízením neodkladných úředních záležitostí pro sebe a osoby blízké.

Výjimkou je rovněž výkon povolání nebo činností sloužících k zajištění bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace, poskytování zdravotní péče, sociální péče i dobrovolnické činnosti. Dále bude jezdit veřejná doprava, rozvážková služba, v provozu bude další infrastruktura nezbytná k obstarávání základních služeb obyvatel.

Úderem půlnoci se také Česko prakticky ocitne v izolaci. Začne platit zákaz cestování do zahraničí a vstup cizinců do republiky.

Česku nehrozí nedostatek potravin, vykupování potravin není nutné. Píšeme více zde.

Nemoc a jak se projevuje

Onemocnění COVID-19 je způsobeno novým typem koronaviru s odborným označením SARS-CoV-2. Jedná se o vysoce infekční onemocnění, které se projevuje zejména horečkami, respiračními potížemi (kašel, dušnost), bolestí svalů a únavou. U starších a chronicky nemocných osob může nemoc mít vážnější průběh a může vést i k úmrtí. Další charakteristiky a nebezpečnost onemocnění jsou vzhledem ke krátkému času od prvního výskytu u člověka stále předmětem sledování a výzkumu. Inkubační doba se pohybuje mezi 6 a 14 dny, smrtnost se uvádí v řádu několika procent. K přenosu nemoci dochází kontaktem s infikovanou osobou prostřednictvím kapének šířených při mluvení, kýchání či kašlání. Zdroj nákazy zatím nebyl prokazatelně identifikován, pravděpodobně však jde o některé z divokých zvířat v lokalitě prvního výskytu onemocnění.

Ve světě řádí třetí měsíc

Počátek epidemie COVID-19 je datován k 31. prosinci 2019, kdy byly první případy hlášeny v čínském městě Wu-Chan v provincii Chu-Pej. Během následujících dvou měsíců onemocnělo po celém světě přes 87 tisíc osob, téměř 3 tisíce pacientů zemřely; o další týden později již počet nakažených přesáhl 100 tisíc. V České republice byly první tři případy nákazy novým koronavirem prokázány 1. března 2020. Více zde

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru