Sběrný dvůr je přeplněný, jeho kapacita v těchto dnech nestačí
Zdroj: www.mmdecin.cz
Litoměřice

Litoměřice - S obrovský nárůstem odpadu se potýká město Litoměřice. Sběrný dvůr dokonce musel být před několika dny již v poledne z kapacitních důvodů uzavřen. Ačkoliv den předtím byl kompletně vyvezen a uklizen, občané ho během chvíle znovu přeplnili odpady všeho druhu. Například šestitunový kontejner na dřevo byl naplněn za pouhou hodinu.

Příčin tohoto stavu je hned několik. Vzhledem k epidemii koronaviru se lidé vrhli na velké úklidy bytů, domů a zahrad. „K tomu všemu již poněkolikáté začala hořet skládka SONO u Siřejovic, kam odpady vozíme. Museli jsme si pomoci skladováním ve velkoobjemových kontejnerech v areálu technických služeb města a po dohodě s firmou FCC BEC odvážet odpady do větších vzdáleností do Ústí nad Labem či Prahy,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu Pavel Gryndler, který děkuje lidem za trpělivost v případech, kdy jim odpad nemohl být z kapacitních důvodů odebrán. Doporučuje proto si na sběrný dvůr nejprve zavolat (tel. 739 328 569).

Zatímco někteří lidé se chovali zodpovědně, jiní si příliš nelámali hlavu s tím, že je v neděli sběrový dvůr zavřený. „Stalo se, že odpad zanechali před branou sběrného dvora. Jeho zaměstnanci tak museli v pondělí ráno nejprve odpad odstranit, aby se vůbec dostali dovnitř a mohli otevřít,“ připomněl jednu z událostí vedoucí Gryndler.

Ve městě přetékají i kontejnery. Pracovníci odboru životního prostředí proto urychleně jednají o navýšení počtu vývozů. „Na základě vlastního průzkumu a podnětů od obyvatel města jsme vytipovali zhruba tři desítky lokalit, kde to je nejvíce potřeba,“ uvedla referentka odpadového hospodářství MěÚ Kristýna Slabochová.

Vzhledem k tomu, že zvýšení vývozů s sebou ponese zhruba milion korun navíc z rozpočtu města, budou se mimořádnými výdaji zabývat radní. Za odpady město Litoměřice již nyní vydá každoročně ze svého rozpočtu 15 milionů korun. Z toho necelé tři miliony korun jsou pak městu vráceny od obalové společnosti EKO-KOM za odpad vytříděný občany.

Otevírací doba sběrného dvora v Nerudově ulici:

Pondělí: 8:30-16:00
Úterý: 8:30-18:00
Středa: 8:30-16:00
Čtvrtek: 8:30-18:00
Pátek: 8:30-15:00
Sobota: 8:00-14:30

Pozn.: Obyvatelé Litoměřic zde mohou odpad ukládat zdarma.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru