Kratochvílova rozhledna prochází opravou, na vandaly dohlédnou kamery
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - Kratochvílova rozhledna, významná roudnická památka a oblíbený cíl turistů i vandalů, do nové sezóny vstoupí opravená. Roudnické městské služby v tomto týdnu dokončí její výmalbu. Graffiti na cihlové části čeká na odborné mechanické odstranění a na výsledek dohlédne kamerový systém.

Architektonicky zajímavá rozhledna, pojmenovaná po českém obrozenci, průkopníkovi moderního hospodářství druhé poloviny 19. století a zakladateli Roudnické záložny podřipské Václavu Kratochvílovi, patří mezi vyhledávané roudnické turistické cíle. Kvůli své odlehlé poloze je však bohužel oblíbena i u vandalů, kteří ji stále častěji poškozují a znečišťují. Ani pravidelný úklid, výmalba a dohled městské policie, která ji přes noc zamykala, v uplynulých letech nezabránila její postupné devastaci. Na podzim minulého roku tak byly na místo instalovány kamery dohlížecího systému, díky kterým se již podařilo zadržet některé ze sprejerů. S příchodem vhodných klimatických podmínek nyní mohla být zahájena oprava této památky.

"Situace na Kratochvílově rozhledně již byla neúnosná. Jedná se o výjimečnou stavbu, oblíbenou u místních i turistů. Svým stavem tomu však často neodpovídala a opravy v minulosti nikdy dlouho nevydržely. Proto byla investice do nových kamer nutná. Vandaly zachytí i ve tmě a uvnitř ochozu. Rád bych proto vzkázal všem, kteří se na ni kdy podepsali, že po důkladném vyčištění bude i nadále nepřetržitě sledována a viníci tvrdě postihováni," varuje místostarosta Jiří Řezníček.

Roudnické městské služby dnes zahájily práce prvním nátěrem stavby. Výmalba by tak, v závislosti na klimatických podmínkách, měla být hotova do konce tohoto týdne. Naváže na ni i odstraňování graffiti z cihlové části. Zařízení pro vysokotlaké pískování povrchů Roudnici zapůjčí Technické služby města Litoměřice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru