Parkovací dům v Pokraticích nebude. Plány města zmařil výsledek aukce
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Nedostatek parkovacích míst v horní části Pokratic chtělo město řešit nákupem nezpevněného pozemku nacházejícího se naproti zdravotního domu (za bývalým Krebsem). Plánovalo zde postavit parkovací dům. V aukci vyhlášené Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ale neuspělo. Pozemek koupil někdo jiný.

„Bohužel ÚZSVM jako majitel pozemku nemá povinnost nabídnout strategický pozemek nejprve městu či obci. Rozhodl se jít cestou elektronické aukce. V ní je ovšem město velice znevýhodněno tím, že dle zákona musí zveřejnit záměr koupě, a to včetně částky, kterou je připraveno investovat,“ vysvětlil místostarosta Karel Krejza, v čem spočívá nevýhodnost postavení veřejnoprávního subjektu ve srovnání s fyzickými či právnickými osobami.

0107parkovani2

Zdroj: www.litomerice.cz

Původní cena, za kterou stát pozemek v roce 2014 nabídl, se pohybovala kolem tří milionů korun. Za tuto částku však o něj neměl nikdo zájem, ani město. Loni v říjnu byla spuštěna elektronická aukce za cenu 2,1 milionu korun. Město dle rozhodnutí rady smělo „přihodit“ maximálně sto tisíc korun. V dražbě však figuroval druhý subjekt, který nabídl o pouhé dva tisíce korun víc. „Byl si vědom, že město výše jít nemůže,“ okomentoval výsledek radní Filip Hrbek. „Pozemek jsme plánovali zpevnit a ponechat pro parkování. Následně bychom počkali na vhodný dotační titul s cílem postavit parkovací dům nebo vícepatrovou garáž, což by bylo v souladu s územním plánem,“ nastínil radní Hrbek plány města, které zmařil výsledek aukce.

0107parkovani3

Zdroj: www.litomerice.cz

Město dlouhodobě plánuje postavit parkovací domy v dalších lokalitách, jak ostatně i určuje územní plán. Nejdále se v tomto směru posunul záměr v ulici Růžovka v místě, kde dříve stávala čerpací stanice, a pro který vznikl předběžný architektonický návrh. Vzhledem k nastalé ekonomické situaci se však příprava výstavby velkých, a tím pádem nákladných parkovacích domů nejeví v dohledné době reálná a město se patrně bude muset vydat cestou menších projektů, které pomohou ve městě zlepšit možnosti parkování.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru