Přichází bouře Francis. Do Británie a Irska přinesla orkán, dost větrno bude i u nás
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Léto v trapu, zdá se. V dohledné době, s menší výjimkou v podobě pátku, bude převládat proudění ze severních směrů, a tak se rtuť v teploměrech nepodívá ani k letní pětadvacítce, natožpak k tropické třicítce. Je tedy reálné, že posledním tropickým dnem roku 2020 opravdu bude 21. srpen, který několika místům v Ústeckém kraji dopřál až tzv. supertropických 35 °C.

V nadcházejících dnech se navíc ke slovu dostane poměrně hluboká cyklóna, které irští meteorologové dali jméno Francis a kvůli které v Irsku i ve Velké Británii čelili větru o síle přes 100 km/h.

STŘEDA 26. SRPNA

Během noci střed tlakové níže Francis přejde přes Severní moře, následně přes Dánsko a večer se dostane nad Baltské moře. Počasí v České republice bude ovlivňovat již od první sekundy středečního dne, a to svou jižní stranou, se kterou bude souviset čerstvé západní proudění, které se postupně změní na severozápadní. Na vrcholcích Krušných hor je nutné počítat s nárazy větru o rychlosti 80 až 100 km/h, podobně jako na vrcholcích Českého středohoří, v nížinách bude vítr v nárazech dosahovat nejčastěji 50 až 70 km/h. Na tuto roční dobu jde o nezvykle vysoké hodnoty, ale stává se.

Vzhledem k bouřlivějším povětrnostním podmínkám lze očekávat rychlý pohyb mraků na obloze. Především v ranních hodinách bychom se mohli dočkat i většího počtu slunečních paprsků, jinak bude spíše polojasno až oblačno. Až do (pozdního) večera, kdy by se mohlo vyčasit na polojasno až skoro jasno, byť jen přechodně. Srážek nemnoho, popravdě na většině území Ústeckého kraje nespadne ani kapka. Denní maxima 20 až 23 °C.

ČTVRTEK 27. SRPNA

Zpočátku, resp. v noci a ráno, Francisova nadvláda, to znamená hlavně na horách větrnější počasí (ale méně než ve středu), kterou však už v průběhu dopoledne ukončí tlaková výše, jejíž střed přejde přes Rakousko a jeho blízké okolí, jež bude zahrnovat i jižní polovinu naší republiky. Takže se nemusíte bát, celá druhá polovina čtvrtka se obejde bez větrů i všech dalších počasových neduhů. S modrou oblohou a sluncem to úplně ideální nebude, převažovat rozhodně bude bílý a šedý odstín, ale alespoň (pozdě) večer (a poté až do východu slunce) to vypadá na jasno až skoro jasno, spíše to první. Srážkové úhrny opět nulové. Denní maxima skromnější, v rozmezí 19 až 22 °C, ráno v minimu mezi 16 až 13 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru