Od deseti k minus deseti. Zima se znovu probere a udeří plnou silou
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Po teplotně nadprůměrných dnech, kdy teploměry ukazovaly až 10 °C, se o prvním únorovém víkendu situace obrátí a rtuť v teploměrech zamíří poměrně hluboko pod bod mrazu. A vše nasvědčuje tomu, že mrazivé počasí jen tak neodezní. Zbývá tak jen jedna otázka: Přinesou s sebou mrazy sníh, snad i přívaly sněhu, jako tomu bylo minulý pátek (29. ledna), kdy i v nejnižších polohách napadlo až deset centimetrů?

Pátek 5. února: Čeká nás velká oblačnost, kterou pravděpodobně v odpoledních a večerních hodinách doprovodí srážky. V Krušných horách a dále třeba na Milešovce budou výhradně sněhové, v nižších nadmořských výškách se zřejmě objeví vše – někde déšť, někde déšť se sněhem, někde sněžení. Vznik souvislé sněhové pokrývky nicméně rozhodně nehrozí. Nejvyšší odpolední teploty nejčastěji okolo 2 až 4 °C.

Sobota 6. února: Od půlnoci do půlnoci zatažená obloha. V noci a ráno beze srážek, v době od dopoledne do pozdního večera padesáti až šedesátiprocentní šance na sněžení, přechodně vydatnějšího charakteru. Z pohledu sněhomilů: V nejlepším případě i v nejnižších polohách spadne přes pět čísel, nahoře na horách samozřejmě více. Nejvyšší odpolední teploty nejčastěji okolo 0 až 1 °C, v případě, že by nesněžilo, tak nejčastěji okolo 2 až 4 °C, tedy stejně jako v pátek. Proč není jisté, zda bude, nebo nebude sněžit? Důvodem je přítomnost vlnícího se, ke všemu výraznému frontálnímu rozhraní mezi teplým vzduchem na jihu a studeným na severu. Chvíli to vypadalo, že skončíme v teplém vzduchu, nakonec ne.

Neděle 7. února: Je nutné počítat s minimem slunečních paprsků. Co se sněhových vloček týče, ty vzduchem poletovat budou. Na některých místech hodně, na některých méně, na některých vůbec. Se srážkami na vlnícím se výrazném frontálním rozhraní to bývá dosti komplikované, v tomto případě obzvlášť... Každopádně, nedělní nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat nejčastěji v rozmezí -2 až 0 °C, ráno v minimu kolem -2 až -4 °C.

Pondělí 8. února: V ranních hodinách -7 až -9 °C, tam nahoře ještě větší kosa, v odpoledních hodinách povětšinou -6 až -3 °C. To znamená celodenní mráz ve všech nadmořských výškách. Moravu, Slezsko a západ Slovenska možná zasype sníh, v severozápadních Čechách s největší pravděpodobností ani ň. Čili pokud by do pondělí nic nenapadlo, tak pěkně holomráz...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru