Ve městě se objevily pytlomaty. Víte, k čemu slouží?
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Vidíte ve městě nepořádek, máte chuť ho ihned uklidit, ale chybí vám vybavení? K ruce by vám v takovém případě mohly být pytlomaty. Město Litoměřice v těchto dnech instalovalo první dva. Jde o novinku, která se již osvědčila v některých městech České republiky.

Jeden pytlomat najdete u cyklostezky u Labe ve směru na Žalhostice poblíž mostu Generála Chábery, druhý pak v ulici Opuková nad Pokraticemi, u rozcestí s ulicí Janáčkova (odbočka ke Kočce).

„Po kladných referencích z jiných měst a obcí jsme se rozhodli vyzkoušet pytlomaty také u nás. Zatím dva. Uvidíme, jak se osvědčí,“ sdělila Kristýna Slabochová, referentka odboru životního prostředí městského úřadu.

Pytlomaty mají různou podobu. Konkrétně v Litoměřicích se skládají ze tří palet, které tvoří uzavřený prostor, kde jsou pro dobrovolníky připraveny pytle a rukavice. Systém spočívá v tom, že lidé si na procházku mohou tyto věci vzít, sbírat nepořádek, a pytle poté zpět do pytlomatu odložit. Technické služby města je budou pravidelně svážet. Někteří lidé tuto možnost využili hned v první dny, kdy se v pytlomatu objevil první pytel s nasbíranými odpadky.

„Je to další krok k větší čistotě města a jeho okolí, přičemž počítáme se zapojením aktivních lidí, kterým není jedno, jak náš životní prostor vypadá. Věříme, že si pytlomaty své využití najdou. V tom případě bychom mohli v budoucnu instalovat i další,“ doplnil Pavel Gryndler, vedoucí odboru životního prostředí, jenž nápad implementoval do života města ve spolupráci s pracovníky Zdravého města Litoměřice. Náklady na umístění pytlomatů jsou pro město minimální. Využity byly palety ze skladů a barvy, které městu zbyly po realizaci odpadových her z předloňska.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru