Kriminalisté bijí na poplach: Během jednoho dne přišli o své úspory vinou podvodníků tři lidé v kraji!
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Podvodů prostřednictvím falešných bankéřů, inzerátů i výhodných nabídek investic den co den narůstá. V průběhu jednoho dne došlo na Ústecku, Litoměřicku a Lounsku k podvodnému jednání a vylákání většího obnosu peněz z účtu poškozených.

V prvním případě poškozeného muže (73) z Ústí nad Labem telefonicky kontaktoval „údajný pracovník bezpečnostního oddělení banky“, který si chtěl ověřit jeho žádost o úvěr. Následně pod různými záminkami o možném napadení jeho účtu a zneužití údajů ho instruoval k vybrání veškeré finanční hotovosti z jeho účtu i z účtu manželky. Tuto hotovost pak na základě instrukcí v několika případech prostřednictvím tzv. bitcoinmatu vkládal dle zaslaných QR kódů na údajný bezpečný účet. Poškozený tak přišel o částku 313 tisíc korun.

Druhým případem poškozeného muže (70) z Lovosic opět telefonicky pod záminkou peněz na účtu v zahraničí přiměl neznámý „pracovník banky“ přihlásit se do internetového bankovnictví, kdy na dálku ovládali jeho počítač a na mobilní telefonu potvrdit transakce internetového bankovnictví. Poškozený tak u jedné banky přišel o 150 tisíc korun a následně zjistil, že u jiné banky ze svého účtu přišel o dalších 83 500 korun.

Třetím případem je případ poškozeného muže z Lounska, který se zájmem obchodoval s kryptoměnou a svolil k přístupu do elektronického bankovnictví ke svému účtu. Tímto způsobem tak přišel o 341 996 korun, které byla zaslány fiktivním osobám.

Nákup virtuálních měn se stal velmi dostupným

Přispěla k tomu vyšší informovanost lidí v dané oblasti, ale i například rozšíření sítě takzvaných vkladomatů. Buďte proto i v souvislosti s kryptoměnami velmi obezřetní.

"Zaznamenáváme hned několik typů jednání či souvislostí, při kterých pachatelé trestné činnosti s virtuálními měnami manipulují za účelem svého nezákonného obohacení. V poslední době hodně diskutované využívání nástrojů sociálního inženýrství, kdy se podvodníci vydávají za bankéře a následně i policisty a pod legendou ohrožení finančních prostředků na bankovním účtu manipulují svoji oběť do provádění finančních transakcí. Nic netušící majitel bankovního účtu z obavy o své peníze převádí peníze přímo podvodníkům," vysvětluje policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Ve stejném duchu probíhá také výzva k vybrání hotovosti z „ohroženého“ bankovního účtu a dočasné vložení finančních prostředků do kryptoměn. Tím mají být peníze ochráněny do doby, než se problém s ohroženým účtem vyřeší. Realita je ovšem taková, že tyto peníze nenávratně mizí ve virtuálních peněženkách podvodníků. Vystrašená oběť dostává zcela přesné instrukce i QR kódy, na jaké konkrétní uložiště má za hotovost nakoupenou kryptoměnu odeslat.

Oproti online převodům je tento přístup ještě více rizikový. Hotovostní transakce nemůže banka v případě podezření zastavit ani zablokovat a jakmile je převod na kryptoměnu realizován nejde ho už prakticky nijak zastavit či zvrátit.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru