Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Vláda ČR
Litoměřice

ČR - Přijetí ukrajinských uprchlíků neovlivnilo epidemiologickou situaci ohledně černého kašle v České republice. Od začátku války na Ukrajině do 9. dubna 2024 Ministerstvo zdravotnictví eviduje pouze 16 případů černého kašle u ukrajinských občanů s udělenou dočasnou ochranou. Ministerstvo zdravotnictví tím reaguje na dopis senátorky Jany Zwyrtek Hamplové.

„Data mluví naprosto jasně a rád bych tím tuto absurdní debatu ukončil: Ve výskytu černého kašle v České republice hrají naprosto marginální roli nejen ukrajinští uprchlíci, ale i občané jiných národnosti celkově. Od začátku roku do 9. dubna je z celkového počtu 6397 nakažených černým kašlem pouze 13 ukrajinských uprchlíků,“ uvedl Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví ČR.

Obviňování ukrajinské komunity z masivního šíření infekčních chorob patří k častým strategiím dezinformační scény nejen v České republice, ale i dalších státech EU. „Nejen, že podobná sdělení posilují nebezpečné předsudky, ale současně mohou vést k mylnému přesvědčení, že infekční choroby se českých občanů netýkají. Proto prosím všechny, aby si přestali dělat kampaň na šíření nenávisti vůči uprchlíkům, kteří do České republiky přišli v důsledku ruské invaze na Ukrajině,“ dodal ministr.

Inkubační doba černého kašle trvá obvykle 7 až 10 dnů, avšak velké množství uprchlíků z Ukrajiny Česká republiky přijala před dvěma lety, tedy zde není ani časová souvislost. S nárůstem případů černého kašle se potýká řada evropských států, ale také třeba Austrálie, kde žije pouze velmi malá ukrajinská komunita. Na nárůstu nemocnosti černým kašlem se podílí řada faktorů. K hlavní z nich patří skutečnost, že se onemocnění ve zhruba 3-5letých cyklech periodicky vrací a také pokles proočkovanosti, s nímž se potýká nejen ČR, ale další země EU. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru