Třebívlice, Horní Jiřetín – Zvukem uhelného rypadla ve čtvrtek ráno upozornili před domem spolumajitele společnosti Severní energetická Jana Dienstla členové občanské iniciativy Limity jsme my a Greenpeace na možnou problematiku těžby přibližující se k lidským sídlům. Podnikatel v tu dobu pobýval v zahraničí. Reakce na akci na sebe nenechaly dlouho čekat.

Jan Dienstl. Foto: archiv

Mluvčí iniciativy „Limity jsme my!“, která akci organizovala společně s Greenpeace, Josef Patočka dnes v Třebívlicích před sídlem Jana Dienstla řekl: „Lidová moudrost praví, že kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Chtěli jsme Janu Dienstlovi ukázat, jaké to je žít s velkorypadlem pod okny. Zatímco on bude muset jeho kvílení snášet jen několik desítek minut, tisíce občanů Litvínova by jím v případě prolomení limitů těžby trpěly desítky let.“

Jan Dienstl reagoval nejen na samotnou protestní akci, ale i na situaci, kdy by při pokračující těžbě uhlí za limity musely ustoupit Černice a Horní Jiřetín. „Všichni vědí, že už jsem několikrát veřejně prohlásil, že pokud by se můj dům měl bourat ve veřejném zájmu na základě rozhodnutí vlády, tak to přijmu. A pokud bych za něj měl dostat skoro třikrát tolik, jak to naše společnost Severní energetická nabídla lidem v Horním Jiřetíně, budu velmi spokojený,“ uvedl v prohlášení médiím.

Zároveň svérázně zhodnotil akci organizátorů: „Je velká škoda, že se mamince pana Rovenského (Jan Rovenský je ekologický aktivisty, pozn. red.) nepodařilo, aby byl lidem víc užitečný. Kdyby mu šlo o věc, může zavolat a rád ho vyslechnu. On ale raději počká, až odjedu do zahraničí, aby se se mnou nemusel setkat. Projíždí benzín, obtěžuje slušné lidi a za peníze určené na ochranu životního prostředí pořádá mediální divadlo pro svoje osobní zviditelnění,“ dodal Jan Dienstl.


Redakce e-mostecko.cz chce znát nezaujatý názor veřejnosti na problematiku těžby za limity v lokalitě ČSA, proto spustila zatím do odvolání anketu na samostatném webu. Najdete ji na adrese www.limityanone.cz. 


A zareagovali už i první politici. „Jako krajský radní musím komentovat dnešní akci Greenpeace v Třebívlicích. Aktivisté z Prahy zjevně neznají hlavní problémy regionu. Ten se potýká především s nezaměstnaností a vyloučenými lokalitami. Mnohem víc by pomohlo, kdyby nabídli své síly a pomohli nám např. v sociálních či jiných veřejných službách, tím by kraji prospěli výrazně víc,“ vzkázal Martin Klika, litvínovský zastupitel a krajský radní za ČSSD.

„Jsem pobouřená tím, že za nás –obyvatele Mostecka i za naše děti mluví lidé, kteří jsou kdoví odkud. Navíc, když toto téma není vůbec na pořadu dne. Z prohlášení členů vlády je přeci zřejmé, že rozšíření těžby na ČSA není v tuto chvíli aktuální. Tato akce má tedy evidentně především zviditelnit organizátory, regionu je naprosto k ničemu. Navíc, za koho a za kolik občanů Mostecka a Litvínovska hovoří? Neustále opakují nesmyslné informace. Řekl někdo z nich, jak nám občanům tohoto regionu pomohou? Jaký mají strategický plán, co dál po ukončení těžby ... nemají nic, žádnou alternativu a hlavní otázka, kým jsou tito lidé placeni?? Po zveřejnění této informace si občané Mostecka udělají sami svůj obrázek o najaté skupině rádoby aktivistů,“ sdělila Hana Aulická Jírovcová, poslankyně Parlamentu ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru