Litoměřice - Druhý adventní víkend bude v našem kraji hlavně ve znamení Mikulášů a čertů. Pomalu v každém městě či obci se koná nějaké mikulášské či čertovské akce. Ale můžete se zúčastnit třeba pokusu o rekord ve vypouštění balónků, krásné výstavy loutek či výstavy betlémů nebo se oprostit od adventu a uvolnit se na dvoudenní pražské elektronické slavnosti post industrial a deviant electronic music Audiotrauma fest. V našem přehledu vám přinášíme výběr těch nejzajímavějších akcí, které se o víkendu konají v našem kraji a také u našich německých sousedů.

LITVÍNOV: Mikulášská tramvaj

Pátek 4. prosince od 14 hodin

Projeďte se tramvají s Mikulášem a čertem, ale jako doprovod dítěte do 10 let věku. Nasednout můžete v době od 14 do 19 hodin na trase od litvínovského Elka. Jízdenky zakoupíte v kanceláři Intus na litvínovském zámku.


MOST: Oblastní muzeum Most – Den a noc Svatého Mikuláše

Sobota 5. prosince od 10 hodin

Mostecké oblastní muzeum připravilo na sobotu pro děti pěknou mikulášskou akci. Od 10 hodiny bude probíhat vánoční Fler jarmark, dílničky pro děti, hudební programy, přednášky, skauti ukáží jak třeba rozdělat oheň, potom se na něm bude v zahradě grilovat, odpoledne přijde Mikuláš s čerty a budou vyvádět Ohnivá čertovská alotria, Mikuláš se objeví také v divadelním přestavení Legenda o Svatém Mikuláši. Od 18 hodin bude zahájena muzejní noc. O akci si můžete přečíst také v našem článku.


LITVÍNOV: prostory před Citadelou - Vypouštění balónků

Pátek 4. prosince od 14.30 hodin

Vypusťte balónky s přáníčky Ježíškovi v pátek před litvínovskou Citadelou. Zároveň se přítomní zúčastní pokusu o rekord ve vypouštění balónků v celé ČR. Balónky se budou rozdávat od 14:30 hod., vypouštění pak proběhne v 15.15 hod.


CHOMUTOV: Galerie Špejchar – Příběh loutky

Až do 31. ledna

Krásnou výstavu, která ve vás probudí fantazii, můžete navštívit v chomutovské galerii Špejchar, nese název Příběh loutky. Uvidíte zde také loutky, se kterými se hrála představení již v devatenáctém století. Kurátorem výstavy je Pavel Truhlář, který sám loutky vyrábí, prodává a kromě toho i hraje loutkové divadlo. Do Chomutova přivezl kromě jiného i loutky ze vzácné sbírky MUDr. Aleny Vorlové, manželky Jiřího Vorla, který shromažďoval loutky od padesátých let dvacátého století a sbírka obsahuje také vzácné loutky z první poloviny devatenáctého století. Dalším vystavovatelem je Němec Uwe Dombrowsky, který pochází ze staré rodiny loutkoherců, který přivezl dvě desítky loutek, čtyři původní plátna s vyobrazením, ploché loutky a také scénické fotografie z historie německého loutkoherectví. Z jeho sbírky vás určitě zaujme rytíř, který pochází z roku 1930 a na sobě má stále původní oblečení. Těšit se může také na loutky mosteckého Divadla rozmanitostí a další exponáty. Výstavu budou provázet loutková představení ve vybrané dny, tvůrčí dílna s workshopy pro děti i dospělé, komentované prohlídky a další překvapení.


LOUNSKO: ŽATEC – náměstí Svobody – Krampus show

Neděle 6. prosince od 16 hodin

Průvod čertů, démonů a pekelných bytostí po celém obvodu náměstí Svobody v Žatci se chystá na 6. prosince. Začne od 17. hodiny, už o hodinu dříve bude na náměstí hudební program. O akci si můžete přečíst v našem článku: http://www.e-lounsko.cz/zpravy/2310-zatec-se-chysta-na-velky-pruvod-certu-krampus-show.


LOUNSKO: JIMLÍN – Vánoční setkání v útulku

Sobota 5. prosince od 10 hodin

V sobotu můžete navštívit zvířecí útulek v Jimlíně a naladit se na vánoční atmosféry s místními zvířaty. Od 10 do 16 hodin si budete moci útulek projít, vyvenčit místní zvířata, pomazlit se s pejsky nebo kočičkami. Čeká vás bohatá tombola na podporu útulku a malé občerstvení. Pod vánočním stromečkem můžete zanechat pejskům a kočičkám nějaký dáreček. Návštěvu útulku můžete spojit s návštěvou adventního setkání na zámku Nový Hrad.


TEPLICE: OC Galerie Teplice – Čertovská show

Sobota 5. prosince od 15 hodin

V sobotu o druhém adventním víkendu dorazí do centra Teplic čerti. Naštěstí přijdou i s Mikulášem a andělem a dětem tu přichystají Čertovskou show. Kromě čertů, Mikuláše a anděla děti uvidí také čarodějnice. Vše se bude odehrávat na venkovním zastřešeném pódiu před obchodním centrem Galerie Teplice. Na pódiu uvidíte čerty a čarodějnice z Muzea čertů v Úštěku, dále čertovský kankán, uslyšíte Lucifera, tedy kapelu se stejným názvem, pro děti budou připravené soutěže, zpívání a mikulášská nadílka. Show si nenechá ujít ani teplický primátor Jaroslav Kubera, který by měl dorazit v půl páté. Na závěr se můžete těšit na ohnivou show.


TEPLICE: OC Olympia – Veselé peklo

Sobota 5. prosince od 15 hodin

Zábavný program pro děti s čertem Luciusem a čerticí Blekotkou začíná v 15 hodin. Bude se soutěžit, psát dopis Ježíškovi a možná přijde i Mikuláš s nadílkou. Děti se mohou těšit na soutěž v chůzi s kopytem, skákaní v pytli, hod bramborou, Luciferův tanec, pekelné malování na obličej, Vánoční poštu, ve které můžete napsat a poslat dopis Ježíškovi.


TEPLICKO: DUCHCOV – Vypouštění balónků s přáním Ježíškovi

Pátek 4. prosince od 14 hodiny

Balonky se budou vypouštět také v Duchcově, kromě toho si můžete užít písničky a soutěže s Petrem Králem. Vypouštění balónků v 15:15 hodin. Balónky i přáníčka obdržíte před zahájením akce na náměstí Republiky.


TEPLICKO: DUCHCOV – DDM - Nebe, peklo, Mikuláš

Sobota 5. prosince od 15 hodin

Užijte si s dětmi zábavu v Domě dětí a mládeže Duchcov, čekají vás soutěže, Mikuláš a mikulášská nadílka. Přezůvky sebou! Předprodej v DDM Duchcov. Počet míst omezen! Kapacita balíčků je omezena na 90 ks a pořadí je určeno datem a časem přihlášení.


ÚSTÍ NAD LABEM: ZOO - Mikuláš v Zoo Ústí nad Labem

Sobota 5. prosince od 13 hodin

V sobotu navštivte zoologickou zahradu v Ústí. Čeká vás tam od 13 hodin slavnostní otevření rekonstruovaných prostor v pavilonu orangutanů, od 14 hodin začne v pavilonu šelem pohádka divadla Krabice Teplice s názvem Vánoce v Himálajích. Od 14 do 17 hodin si zde děti mohou vytvořit čertíky, andílky a Mikuláše ve výtvarné dílničce nebo si nechat pomalovat obličej. V horním patře pavilonu exotária bude od 14 do 17 hodin probíhat nadílka za přítomnosti Mikuláše, anděla a čerta. Od 14 do 17 hodin bude na trase mezi střední a dolní části zoo připravena čertovská stezka. Celý program bude zakončen v 17 hodin slavnostním rozsvícením vánočního stromu u správní budovy zoo.


LITOMĚŘICE: Švestková dráha – S Mikulášem do hor!

Sobota 5. prosince od 8.25 hodin

V sobotu si můžete užít Mikuláše s čerta na Švestkové dráze. Vyrazí z Litoměřic přes Lovosice, Most, Litvínov až na Moldavu. Ve vlaku na hodné děti, za básničku, nebo písničku, čeká odměna! Na zlobivé děti čeká odměna asi taky, ale budou to mít obtížnější. Jízdní řád a ceník jízdného naleznete zde. Cestující budou přepraveni pouze do vyčerpání kapacity vlaku!


LITOMĚŘICE: Výstava betlémů

Až do 3. ledna 2016

Krásnou výstavu zajímavých betlémů můžete zažít v litoměřickém muzeu. Sbírka přibližně devadesáti betlémů představuje ukázku různých řemeslných technik od klasické řezby do dřeva přes sklo, keramiku, slané těsto nebo perník až po jemnou paličkovanou krajku. Sbírku zapůjčila nezisková organizace Šance Lovosice.


LITOMĚŘICKO: TEREZÍN – Pevnost Terezín - VÁNOCE V PEVNOSTI

Sobota 5. prosince od 10 hodin

Adventní trh a odpolední rozsvícení vánočního stromu pořádá v sobotu 5. prosince město Terezín, v místní pevnosti. Čekají vás, různé ruční výrobky, koledy, živý betlém, zabijačkové hody, občerstvení v dobové kuchyni a další bohatý doprovodný program.


DĚČÍN: Zámek Děčín - Pohádkové odpoledne na zámku Děčín

Sobota 5. prosince od 15 hodin

Předvánoční akce pro děti na děčínském zámku se koná 5. prosince. Pan kníže přečte pohádku Tři zlaté vlasy děda Vševěda. O přestávce si můžete vyrobit ozdoby a ozdobit zámecký vánoční stromek. Nakonec za hodnými dětmi přijede sám svatý Mikuláš.


DĚČÍN: ZOO Děčín - Čertovský rej v ZOO Děčín

Sobota 5. prosince od 14 hodin

V sobotu vás čeká v děčínské zoo tradiční mikulášská nadílka pod názvem Čertovský rej v zoo. Připravena je cesta peklem s pekelnými bytostmi, zasvěcení do čertovského řemesla, soutěže, lekce přikládání pod kotel, přenášení pytlů se zlobivými výrostky, kování čertovské podkovy, karbanická zábava nebo čertovské šklebení. Kdo splní všechny úkoly, dostane za odměnu buřta, který si bude moci opéct na pekelném ohni.


PRAHA: Nová Chmelnice - Audiotrauma fest

Od pátku 4. prosince do soboty 5. prosince

Francouzský label Audiotrauma vedou bratři Syco a Arco Coëfficovi. O jejich lásce k České republice mluví řada koncertů, které oba odehráli v minulých letech se svými projekty nejen v Praze, ale i Brně, Českých Budějovicích nebo Olomouci. Už tento víkend se hodlají vrátit do Prahy s celou hordou spřátelených kapel svého labelu ze Štrasburku a uspořádat zde Audiotrauma Fest. Na dvoudenní elektronické slavnosti post industrial a deviant electronic music 4. a 5. prosince v pražském klubu Nová Chmelnice uslyšíte tyto kapely: We Are the Alchemists, Näo, Republik of Screens, Akimbo, Sonic Area, Meta Meat, Horskh, Hologram, Flesh.


NĚMECKO: DRÁŽĎANY – 22. Štolová slavnost a průvod městem

Sobota 5. prosince od 11 hodin

Již minulý týden jsme Vás informovali o slavnosti Štrýclmarkt. Hlavní událost Štrýclmarktu, Štolová slavnost, začíná v sobotu o druhém adventu tradičně na zámeckém náměstí Schlossplatz, mezi zámkem a schodištěm na Brühlovu terasu, kde se začnou scházet a řadit účastníci štolového procesí a končí na náměstí Altmarkt. Za účasti dvorního kašpara Frölicha se na jevišti bude odvíjet slavnostní a zábavní program vztahující se k historii štoly. Letošní štola bude mít určitě opět dobrých pár tun. Největší atrakcí je ovšem vlastní štolové procesí. To vychází z náměstí Schlossplatz kolem 11.05 hodin, projde ulicemi historického centra a zhruba kolem dvanácté dorazí na náměstí Altmarkt, kde se koná tradiční vánoční trh Štrýclmarkt. Na tomto místě bude maxištola zhruba ve 12.10 hodin naříznuta obřím 1,6 metrů dlouhým štolovým nožem. Poté se zahájí prodej naporcované obří štoly a na jevišti začne slavnostní program. Štola se kupuje za štolové tolary, které se mění za eura v speciálních stáncích rozmístěných na náměstí Altmarkt poblíž krájené štoly. Zhruba v 15.30 hodin štolová slavnost na Štrýclmarktu skončí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru