ČR – Stát se chce zbavit padělatelů dálničních známek, neplatičů za hrazené úseky a zároveň chce jít s dobou. Pravděpodobně máme před sebou posledního dva a půl roku používání klasických vinět na čelní sklo. Od roku 2019 by kupony mohlo nahradit placení dálnic přes internet a mobilní aplikace.

1805kupony

Ministerstvo dopravy navrhne vládě zavedení elektronických dálničních kuponů. Cílem je zvýšení komfortu řidičů, kteří by k úhradě časového poplatku mohli nově využívat také mobilní aplikace. Tzv. videotolling by podle materiálu ministerstva mohl začít fungovat od roku 2019.

Navržený systém počítá s využitím videodetekce registračních značek projíždějících vozidel a nebude nijak závislý na současných mýtných bránách. „Navrhujeme pouze změnu technologie zpoplatnění, která bude pro řidiče komfortnější. Zaplatit bude možné přes internet a mobilní aplikace a řidič už si nebude muset na automobil lepit jakoukoliv nálepku. Tímto krokem ušetříme na tisku a distribuci stávajících kuponů. Dálniční poplatek by podle našeho návrhu měl zůstat ve stejné výši," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Zavedení elektronických dálničních kuponů v systému časového zpoplatnění přinese spolehlivý a nepřetržitý výběr časových poplatků. Tzv. videotolling od letošního roku zavedlo také Slovensko, v současnosti funguje také v Maďarsku. Do budoucna bude možné využít k nákupu internet či mobilní aplikace, což v důsledku přinese úspory v tisku a distribucí kuponů. V současné době je on-line nákup kupónu sice možný, ale stále zůstává nutnost fyzického převzetí kupónu.

V neposlední řadě přinese zavedení tzv. elektronických kupónů snížení počtu přestupků spočívajících v neuhrazení časového poplatku. V současné době probíhají pouze namátkové fyzické kontroly vozidel v systému časového zpoplatnění a je pravděpodobné, že nezanedbatelný počet vozidel nemá uhrazený časový poplatek při užití zpoplatněné pozemní komunikace.

Termín zavedení nového způsobu úhrady a kontroly časového poplatku se předpokládá nejdříve od ledna 2019 s tím, že skutečný termín zavedení bude závislý především na průběhu projednávání legislativních změn a výsledku zadávacího řízení. Ministerstvo dopravy o těchto plánech bude informovat vládu do konce května.

Státní pokladna by si novým systémem podle zpracovaného materiálu polepšila ročně o 260, v optimální variantě až o 340 milionů korun ročně. Čistý příjem Státního fondu dopravní infrastruktury z prodeje dálničních kuponů byl vloni 4,12 miliardy korun, může se tak vyšplhat až na 4,46 miliardy korun.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru