Praha – Žádné kolony, žádné zdržení, osmihodinová cesta přes noc, kdy se v klidu můžete vyspat. A auto se veze s vámi. Tak vypadá cestování mezi Prahou a letos velmi oblíbenou turistickou destinací – Popradem a Vysokými Tatrami – pomocí autovlaků. České dráhy zaznamenávající rostoucí zájem o tento způsob dopravy.

Vy přes noc spíte, auto jede s vámi. A ráno jste na Slovensku. Foto: České dráhy

Mnoho lidí zvolí tuto variantu také o nadcházející letní sezóně jako alternativu k silnicím a dálnicím, na kterých je kvůli rozsáhlým rekonstrukcím množství uzavírek.

„Denně vypravujeme přímé noční autovlaky z Prahy do Popradu, Košic a východoslovenského Humenného. Přepravovat lze jak klasické osobní vozy běžné výšky do 1,6 metru, tak větší vozy s výškou do 2 metrů a také motorky," připomíná Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Autovlaky odjíždějí z Prahy večer ve 22 hodin a krátce po 23. hodině. V cíli jsou druhý den ráno: v Popradu v 7:05 hod., v Košicích v 7:41 hod. a v Humenném v 10:33 hod. Podobně jezdí také v opačném směru. „Kapacita autovlaku do jednotlivých destinací je jeden nebo dva speciální železniční vozy, což představuje 10 až 20 běžných osobních automobilů střední třídy. V exponovaných dnech zařazujeme i třetí autovůz," doplnil Michal Štěpán. Zatímco auta jedou zaparkovaná na speciálním vagónu, cestující tráví cestu v lůžkovém nebo v lehátkovém voze.

Jedenkrát týdně, v pátek z Prahy a v neděli ze Slovenska, jezdí také odpolední autovlak na lince Praha – Košice a zpět.

Zájem o autovlak je řadu let stabilní. Noční spoje loni přepravily 13 828 automobilů, o rok dříve to bylo o zhruba dvě stovky automobilů méně. Největší zájem o službu autovlaku je každoročně v hlavní letní turistické sezóně od června do září. Tradičně nejsilnější měsíce jsou červenec, srpen s přepravou až 2 000 aut za měsíc a také období okolo Vánoc, na přelomu roku a o Velikonocích. Autovlak nejčastěji využívají turisté z Česka a Slovenska, mezi zákazníky jsou ale také například Němci, Holanďané, Britové nebo občané východoevropských států.

Autovlaky a případné objednání jízdenky zde.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru