Litoměřice - Slavnostní atmosféra doprovázená úsměvy vystrojených prvňáčků s kornouty v rukách a školními brašnami na zádech, ale občas i slzičkami dětí nebo dojatých maminek, panovala dnes ráno v sedmi litoměřických základních školách.

Prvňáčci dnes prožívají významný den. Slavnostního přivítání se dočkalo hned 309 dětí. V případě Masarykovy základní školy se zahradní slavnost uskutečnila za účasti rodičů ve venkovním altánu. Poté se děti i s třídními učitelkami odebraly do svých tříd.

Celkem 309 prvňáčků usedlo do školních lavic šesti základních škol zřizovaných městem Litoměřice. Každá škola otevřela dvě první třídy, soukromá ZŠ Lingua universal třídu jednu. Základní školy Na Valech a Havlíčkova pak navíc mají přípravnou třídu s celkem 26 předškoláky.

Během letních prázdnin prošly školy běžnou údržbou. Velká investice typu revitalizace objektu ZŠ U Stadionu, k níž došlo v loňském roce, letos v plánu nebyla. V současné době jsou totiž všechny školy zřizované městem Litoměřice opravené a svítí novotou.

Výjimkou by v tomto ohledu mohla být Masarykova základní škola, v níž během prázdnin došlo ke kompletní výměně oken, které zdobí nové žaluzie. Investice město stála téměř pět milionů korun. Objekt školy nacházející se v ochranném pásmu městské památkové rezervace však nemůže být kompletně renovován jako například školy sídlištního typu. „Zateplení původního zdiva, včetně historické fasády, totiž není z pohledu památkové péče v případě Masarykovy ZŠ akceptovatelné," konstatoval místostarosta Karel Krejza.

Částečné zateplení realizované s cílem dosáhnout energetických úspor bude realizováno až v průběhu prací spojených s vybudováním půdní vestavby, v níž mají být umístěny nové odborné učebny pro výuku chemie, jazyků a výtvarný ateliér. „Projektová dokumentace je před dokončením. Budeme podávat žádost o dotaci do Integrovaného operačního programu," dodala vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče městského úřadu Andrea Křížová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru