Ústecký kraj – Vyráběli a distribuovali kokain, marihuanu, amfetamin a metamfetamin na území několika států. Byla to vlastně továrna na výrobu drog. Část trestné činnosti se odehrávala v Ústeckém kraji. Teď má kompletní organizovaná padesátičlenná skupina utrum. Její činnost rozkryl mezinárodní vyšetřovací tým. Mezinárodní operace nesla jméno „MAMA-TATA“.

2411drogy

Zadržené drogy při policejní akci BAT. Ilustrační foto. Zdroj: Policie ČR

Společný vyšetřovací tým orgánů činných v trestním řízení České republiky, Spolkové republiky Německo a Rakouské republiky, jež se takto historicky poprvé spojily, rozkryl rozsáhlou mezinárodní drogovou trestnou činnost spojenou s výrobou a obchodem s metamfetaminem, amfetaminem, marihuanou a kokainem. Vyšetřovací tým odhalil kompletní více jak 50člennou organizovanou skupinu pachatelů, zajistil dvě průmyslové laboratoře na výrobu metamfetaminu a přes 100 kilogramů drog v prodejní hodnotě cca osm milionů euro.

Ve středu 23. listopadu došlo na území všech tří států k závěrečné části operace a zadržení zbylých členů organizované skupiny. Zákroky směřovaly proti drogovým producentům, organizátorům, kurýrům a dealerům organizované skupiny pachatelů. Jen na území České republiky byly zadrženy čtyři osoby a provedeno sedm domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.


Zásahy provedly rakouské, české a sasko-anhaltské speciální protidrogové policejní síly, za významné součinnosti Zemského kriminálního úřadu, Celního úřadu Drážďany, Útvaru rychlého nasazení Policie ČR, Zásahové jednotky Krajského ředitelství Policie ČR Ústeckého kraje a Celního ředitelství Ústí nad Labem.


„Vývoz metamfetaminu do sousedních zemí, zejména Německa a Rakouska, je problémem, který nás trápí již několik let a díky stoupající poptávce zahraničních uživatelů neustále graduje. Na našem území se tento fenomén odráží zejména v aktivizaci organizovaných zločineckých uskupení, nárůstu objemu výroby a kriminogenních, zdravotních a ekologických dopadech. Jsem velmi rád, že se nám podařilo spojit síly a rozbít významný produkční a distribuční řetězec nelegálního obchodu s metamfetaminem, ale i s dalšími nebezpečnými drogami“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Albánci vyráběli metamfetamin na severu Čech

Samotné vyšetřování trestné činnosti pachatelů bylo zahájeno na základě poznatku německé strany k vývozu metamfetaminu z České republiky do Spolkové republiky Německo a výměny informací mezi Národní protidrogovou centrálou a Odborem pro potírání drogové kriminality Polizeidirektion Sachsen-Anhalt Süd. Prověřování v rámci vzájemné spolupráce policisty dovedlo k více jak 25 členné bosensko-albánské skupině pachatelů, která organizovala výrobu metamfetaminu na území severních Čech, rekrutování kurýrů, vývoz metamfetaminu z Čech do Německa a Rakouska a distribuci drog překupníkům i koncovým uživatelům. Spolupráce byla navázána rovněž s kolegovy z Rakouska, s policisty Zemského kriminálního ředitelství Horní Rakousy - Landespolizeidirektion Oberösterreich a Zemského kriminálního úřadu - Landeskriminalamt Österreichs.

Výměna policejních informací a organizace operativních opatření, která přesahovala do dalších zemí, znamenala podstatnou administrativní náročnost, proto se v říjnu 2015 společně setkali státní zástupci, kteří jsou zodpovědní za příslušná trestní řízení na území jednotlivých států, a domluvili se na uzavření dohody o společné spolupráci mezi zeměmi Spolková republika Německo, Česká republika a Rakouská republika (justiční úmluva, která umožňuje bezproblémovou výměnu důkazních-prostředků). Příprava smlouvy proběhla za podpory Eurojust (justiční úřad Evropské unie se sídlem v Haagu).

Dne 25. února 2016 podepsali zástupci státních zastupitelství tří zemí, zastoupené Státním zastupitelstvím Ústí nad Labem, Halle a Linz, úmluvu o zřízení „společné vyšetřovací skupiny (JIT)“. Základem takové spolupráce je smlouva o právní pomoci v trestních věcech mezi členskými státy Evropské unie z 29. května 2000.

Spojily se desítky policistů ze tří zemí

Celkem 30 policistů ze tří zemí pracovalo od založení pracovní skupiny v jednom týmu. Během 9 měsíců se jim podařilo zadržet 20 osob a zajistit celkem 104,5 kg metamfetaminu, 2,9 kg kokainu, 2,2 kg amfetaminu a 3 kg marihuany. Zajištěné drogy by se daly při pouličních cenách prodat za částku kolem 8 miliónů euro. Vyšetřovatelé společné vyšetřovací skupiny dále zajistili dvě průmyslové laboratoře na výrobu metamfetaminu. V laboratoři odhalené v České republice bylo zajištěno více jak 20 kg metamfetaminu a 90 kg prekurzoru v podobě efedrinu. V další laboratoři odhalené v Holandsku bylo zajištěno více jak 74 kg metamfetaminu a čisté metamfetaminové báze přímo při probíhající výrobě. Dle prvotních poznatků měly laboratoře produkční schopnost 50 až 100 kilogramů látky na jeden výrobní cyklus, přičemž k výrobě docházelo v týdenních intervalech. Metamfetamin vyrobený v těchto laboratořích byl určen zejména pro pokrytí poptávky odběratelů a uživatelů na území středního Německa, Berlína a Rakouska.

Vyšetřovatelem Národní protidrogové centrály SKPV bylo v této souvislosti dne 23. listopadu 2016 sděleno čtyřem zbývajícím osobám obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Všem obviněným hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody v délce trvání osm až dvanáct let.

Závěrečnou realizací operace byla odhalena kompletní organizovaná skupina osob.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru