Praha – Blíží se lepší časy našeho regionu? Vláda ČR bude ve středu na svém zasedání projednávat Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Cílem projektu zvaného Restart je zastavit zaostávání a nastartovat prosperitu strukturálně postižených regionů.

1312hsr

Foto: restartregionu.cz

Jedná se o materiál, který na základě úkolu předsedy vlády vypracovalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem materiálu a projektu zvaného „Restart“ je pokračovat ve vládní podpoře strukturálně postižených regionů, zabránit jejich vylidňování a na základě konkrétních opatření nastartovat růst a prosperitu. Na úterní pracovní snídani s novináři představili záměry vládní koncepce předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, vládní zmocněnec pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj Jiří Cieńciała a Gabriela Nekolová, zástupkyně Úřadu vládního zmocněnce.

Společný projekt vlády a regionů vychází z usnesení vlády č. 826 z 19. října 2015 a dlouhodobé vládní strategie vůči strukturálně postiženým krajům. Pokud vláda schválí strategický rámec, následovat bude rozsáhlá diskuze s odbornou i širokou veřejností v regionech a z ní vzejdou tzv. akční plány, které již budou reprezentovat specifická opatření v konkrétně definovaných lokalitách.


Koncepci projektu Restart si můžete stáhnout na tomto odkazu


„Důležitou prioritou naší vlády je pomáhat strukturálně postiženým regionům, mezi které se řadí Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj a vyrovnávat rozdíly s ostatními regiony. Cílem vlády je prostřednictvím aktivních a zcela konkrétních opatření zastavit vylidňování těchto regionů a podpořit hospodářský růst i prosperitu. Vláda bude zítra projednávat komplexní strategii, která počítá s aktivním a kontinuálním řešením tohoto problému v horizontu několika dalších let. Mezi základní opatření patří sanace ekologických škol, zlepšení úrovně a dostupnosti vzdělávání v těchto regionech či sanování starých průmyslových podniků a vytváření nových pracovních míst,“ uvedl premiér Sobotka.

„Strategický rámec představuje klíčový dokument zpracovaný ministerstvem pro místní rozvoj, podle kterého se odehraje proměna hospodářské struktury příslušných regionů. Jde o dlouhodobý a široký koncept, který zahrnuje všechny důležité strategické principy včetně typových opatření. Úspěch naší strategie bude nejvíce záležet na komunikaci mezi vládou a dotčenými regiony,“ říká ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Restrukturalizace vyjadřuje proces, který je v mnoha případech těžko pochopitelný a navíc i těžko proveditelný. Restart je v našem případě poslední pokus nastartování, který musí tyto krizové regiony dostat na úroveň těch nejlepších v republice,“ říká vládní zmocněnec pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj Jiří Cieńciała.

„Restart je unikátní také tím, že vzniká z podstatné části ‚zdola‘. Příprava klíčového strategického dokumentu trvala několik měsíců a podílelo se na ní více než sto různých podniků, vzdělávacích institucí, samospráv a dalších partnerů. Strategický rámec pojmenovává společné bolesti všech tří regionů a navrhuje obecné principy, jak je nejen utišit, ale i vyléčit“ řekla Gabriela Nekolová, zástupkyně Úřadu vládního zmocněnce pro Ústecký, Moravskoslezský a Karlovarský kraj.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru