Podvodník vystupující jako lékař oklamal a okradl starší ženu o statisíce, na sociálních sítích měl nejméně 12 profilů
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřicko - Dosud neustanovená osoba vystupující jako cizinec - lékař se seznámil prostřednictvím sociálních sítí se starší ženou z Litoměřicka. Při postupné komunikaci jí sdělil, že má v ČR předky a chce se sem vrátit. Ženě nasliboval, že jí má rád a chtěl by se s ní oženit.

Při další komunikaci jí sdělil, že by jí rád navštívil, ale protože v současné chvíli nemá přístup k účtu, potřebuje na výdaje spojené s cestou půjčit peníze. Důvěřivá žena si kvůli němu dokonce půjčila peníze v bankovním ústavu, aby mu mohla poslat částku přesahující 100 tisíc korun. Poté obdržela e-mail s certifikátem a stanoveným termínem, kdy „neznámý“ přiletí do Prahy, ale další podmínkou bylo zaplacení připojištění ve výši téměř 100 tisíc korun, ale to už poškozená nezaplatila. Neznámý muž jí v následné komunikaci sdělil, že až přiletí, všechny peníze jí vrátí. Poškozená mu naštěstí již nevěřila a dostavila na policejní služebnu s oznámením.

"Dle našeho zjištění neznámá osoba konala se zjevným úmyslem získat finanční prostředky pro svoji potřebu, pod falešnou identitou, ale i pod nepravdivou legendou, neboť bylo zjištěno, že dle fotografie stejného muže je na sociálních sítích založeno nejméně 12 profilů, u kterých je přehozeno pouze jméno a příjmení popř. přidán titul. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení podezření ze spáchání trestného činu podvodu," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

"Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států, případně nedohledatelnost místa a toku peněz odkud probíhala komunikace," dodala mluvčí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru