BLACK FRIDAY dál běží: Obchodníci podvádějí, pozor na slevové akce, upozorňuje inspekce!
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Česká obchodní inspekce uskutečnila ve 3. čtvrtletí 2018 kontrolní akci zaměřenou na nabídku a prodej zboží za akční ceny a zboží ze sezónních slev. Zjistila, že nárůst porušení právních předpisů oproti stejnému období roku 2017 byl o 6 procent.

„Někteří obchodníci nadále klamou spotřebitele tím, že neuvádí deklarované avizované slevy nebo akční ceny nesprávně účtují. Česká obchodní inspekce doporučuje spotřebitelům kontrolovat si zboží nabízené v akci, zda je cena po slevě také správně naúčtována u pokladny a aby případné nesrovnalosti ihned řešili. Spotřebitel má nárok na cenu, s jakou byl seznámen,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce uskutečnila na celém území České republiky v období od 1. července do 30. září 2018 kontrolní akci zaměřenou na nabídku a prodej zboží za akční ceny a zboží ze sezónních slev. Provedla celkem 1 006 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 469 případech (46,6 %). To je téměř o 6 % více než za stejné období v roce 2017. V Ústeckém a Libereckém kraji provedli inspektoři 151 kontrol, 74 z nich bylo se zjištěním. To je téměř polovina!
V Plzeňském a Karlovarském kraji provedli inspektoři 144 kontrol, 66 z nich bylo se zjištěním. To je téměř 46 procent!

Inspektoři ČOI se dokonce setkali s tím, že v některých provozovnách byla deklarována taková výše slev, která není uplatněna u žádného druhu zboží. Například stojan s oděvy, kde je uvedena výše slevy až 70 %. Na stojanu jsou však oděvy zlevněné maximálně o 30 %.

Zjištěné nedostatky

Nejčastěji, v 590 případech, docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele č. 634/1992 Sb.:

  • v 175 případech prodávající neinformoval spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků, často šlo o případy, kdy spotřebitel nebyl seznámen s konečnou cenou, tzn., že ceny byly uváděny před slevou, nikoli po slevě
  • ve 160 případech nebyla dodržena poctivost prodeje výrobků a služeb, zejména nesprávné účtování cen
  • v 60 případech nebyl vydán doklad při zakoupení výrobku (§ 16)

Uložená opatření

Ve 3. čtvrtletí 2018 uložila ČOI 418 pokut v celkové výši 13 682 500 Kč. Ve 3. čtvrtletí 2017 to bylo téměř o 70 pokut (351 pokut) méně a téměř o 6 milionů korun méně (7 712 500 Kč).

V rámci kontrolní akce byl také vydán zákaz prodeje 4 818 výrobků. Hodnota zakázaného zboží činila 512 429 Kč. Dalším opatřením bylo vydání zákazu používání 26 kusů měřidel.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru