Odsouzení ze severu Čech budou pomáhat při třídění balíků. Pošta navázala spolupráci s vězeňskou službou
Pošta spolupracuje s vězeňskou službou při třídění zásilek. Foto: VS ČR
Zajímavosti

ČR - Česká pošta v nedávné době začala spolupracovat s Vězeňskou službou ČR. Odsouzeným nabídla práci při třídění balíkových zásilek. Konkrétně se jedná o věznice v Bělušicích a ve Stráži pod Ralskem. Roman Knap, generální ředitel České pošty a Petr Dohnal, generální ředitel Vězeňské služby, podepsali vzájemné memorandum.

„Česká pošta kromě toho, že spolupracuje s Vězeňskou službou při třídění zásilek, nabízí lidem po výkonu trestu možnost stálého zaměstnání ve svém provozu. Nejde nám o to vytěžit odsouzené a pak jim říci, děkujeme, přejeme hodně štěstí. Jsme státní podnik, máme ve společnosti silné postavení a svým způsobem můžeme nabídnout pomocnou ruku těm, kteří mají návrat do civilního života těžší. Nejde o žádnou protekci, každý si zaslouží druhou šanci. Česká pošta ji nabízí,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.

„V oblasti zaměstnávání se nám daří a spolupráce s Českou poštou to jen potvrzuje. Zařazení do práce je jeden z nejdůležitějších kroků v resocializaci odsouzených. Mnozí přicházejí do výkonu trestu bez pracovních návyků a díky tomu, že je zaměstnáme, si je mohou vytvořit. Po odchodu z výkonu trestu pak mají mnohem větší šanci práci najít, výjimkou již dnes také není, že pokračují v práci u stejného zaměstnavatele jako ve výkonu trestu, pokud se osvědčí. Toto je jedna z cest, jak se do vězení již nevrátit,“ říká generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

1910veznibaliky2

Podpis memoranda. Foto: Česká pošta

Česká pošta nabídla odsouzeným možnost práce při třídění balíkových zásilek. První zkušenosti získala při spolupráci s věznicí Ostrov při pomoci vánočnímu provozu. Následně byla první dlouhodobá spolupráce navázána s věznicí Bělušice. Až desítka odsouzených byla proškolena k práci na třídění zásilek na depu Rudná, kam jsou Vězeňskou službou dopravováni přímo z věznice v Bělušicích.

Druhou věznicí, která navázala s Poštou spolupráci, je zařízení ve Stráži pod Ralskem. Zde se do práce zapojilo v jedné směně průměrně 17 a třídění zásilek probíhá přímo v prostoru věznice. Denně třídí 32 tisíc zásilek, především z Asie, které nelze třídit strojově. Dosavadní provoz probíhá bez problémů a komplikací.

Jednou z povinností odsouzené osoby je i povinnost pracovat, pokud je odsouzené osobě přidělena práce a není uznána dočasně práce neschopnou, nebo není po dobu výkonu trestu uznána zdravotně nezpůsobilou k výkonu práce. K zaměstnání odsouzené osoby u jiného subjektu než věznice je nutný její předchozí písemný souhlas. Od roku 2015 se Vězeňské službě ČR podařilo dosáhnout markantního navýšení počtu aktivit a projektů vedoucích k zaměstnávání vězňů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru