PRŮZKUM: Čtvrtina Čechů přiznává, že nahlíží na druhé negativněji, pokud mají tetování
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Tetování má podle výzkumu Nielsen Admosphere 15 % lidí. Nejčastěji ho mají na paži, nejobvyklejším motivem je symbol.

Výzkum také zjišťoval, do jaké míry dokáže přítomnost tetování změnit názor na druhého člověka nebo přístup k němu: v takovém případě to necelé dvě třetiny lidí neřeší, ale čtvrtina lidí tetování na druhých vnímá negativně. Sběr dat k výzkumu proběhl online na vzorku pěti set respondentů z internetové populace Českého národního panelu starší 15 let.

Sběr dat k výzkumu proběhl online na vzorku pěti set respondentů z internetové populace Českého národního panelu starší 15 let.

Tetování má v Česku zhruba stejný počet mužů a žen a ani mezi věkovými skupinami 15–34 let a 35–44 let není výrazný rozdíl (že má tetování, odpověděl každý pátý v tomto věku). Výrazně méně ale najdeme tetování u věkové skupiny 45+, tam je to pouze 8 %.

Nejčastěji mají lidé na těle tetování jednobarevné a nejobvyklejším motivem je symbol nebo symbolický prvek, mezi něž se řadí například znamení zvěrokruhu, kříž, asijské znaky a podobně. Nejčastěji mají respondenti s tetováním svůj motiv vyvedený na paži nebo ruce.

Zajímavé výsledky pak přináší otázka, jak dokáže přítomnost tetování na těle druhého člověka změnit názor respondentů na něj nebo přístup k němu. 63 % odpovědělo, že nijak, tedy tetování neovlivní jejich názor na druhého ani negativně, ani pozitivně. K negativní změně názoru na člověka se ale přiklání čtvrtina.

O mnoho více se k této změně postoje kloní respondenti nad 45 let věku (je jich 39 % oproti pouhým 12 % 15–34letých a 16 % 35–44letých) a o něco více také muži než ženy. Pozitivně pak dokáže tetování změnit přístup k druhému u 12 % lidí – k tomu mají zase o něco větší tendenci mladí respondenti ve věku 15–34 let.

2410tetovani

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru