Štětí - V severočeském Štětí se podaří odstranit vybydlenou budovu, někdejší ubytovnu. Je ostudou města. S podobnými objekty se potýká velká řada obcí a měst v Ústeckém i Karlovarském kraji. Co pro Štětí taková likvidace znamená? Co se tam teď změní? Bude se v podobných projektech pokračovat? A jak vůbec pomoci strukturálně postiženým regionům? Přinášíme rozhovor s místostarostou města Štětí Miroslavem Andrtem.

Proč vnímáte demolici budovy v Pivovarské ulici ve Štětí jako důležitou?

Především se po téměř dvaceti letech podaří odstranit objekt, který již neslouží svému původnímu účelu a je ostudou našeho města. Dělnické ubytovny se ve Štětí začaly stavět od 50. let 20. století v souvislosti ze založením a rozvojem štětských papíren. V té době bylo třeba ve městě, které teprve začínalo mít ryze průmyslový charakter, ubytovat stovky dělníků, z nichž se pak většina ve Štětí i natrvalo usídlila a založila své rodiny. Celkem osm ubytoven tak mělo sloužit jako přechodné bydlení, než se postavily nové byty na sídlištích. Demoluje se ta první z nich, která zůstala kvůli zkrachovalé firmě a následným soudním tahanicím o určení vlastníka mnoho let opuštěná a ponechaná na pospas sběračům kovů, vandalům a bezdomovcům, a její záchrana či jakákoliv rekonstrukce je prakticky nemožná nebo nepřiměřeně drahá.

Co to přinese pro občany města?

Výrazně se zlepší ráz města nedaleko od samotného centra a zvýší se tak i pocit bezpečí zdejších obyvatel. Navíc se po revitalizaci tohoto území vytvoří lepší podmínky pro trénování mladých hasičů, protože pozemek přiléhá ke hasičské zbrojnici profesionálních i dobrovolných hasičů.

A budou nějaké projekty v této oblasti pokračovat?

Přímo ve městě v tuto chvíli podobně vyhospodařený objekt nemáme, protože z těch původních osmi ubytoven jsou tři v majetku soukromých firem, které je zatím provozují. Jeden objekt provozuje jako svou ubytovnu pro sociálně slabší spoluobčany přímo město a další dvě jsou také v majetku města a jsou v nich malometrážní byty se sociálním nájemným. Sousední bývalou ubytovnu vedle té demolované Město Štětí vykoupilo již před deseti lety a přebudovalo ji na bytový dům s celkem 24 malometrážními byty, které slouží trvalému bydlení. Situace se nám ale zhoršuje na našich místních částech - dříve samostatných vesnicích, kterých má město celkem 9. Vzhledem k tomu, že většina tohoto území patřila do bývalých Sudet, je zde velké množství vyhospodařených zemědělských areálů, ale i původních velkých statků, které již neslouží svému původnímu účelu, chátrají nebo se také stávají předmětem tzv. "byznysu s chudobou", kde jsou pak sestěhovávány rodiny pobírající sociální dávky. Město samotné nemůže řešit všechny tyto historicky vzniklé problémy a selhání soukromého kapitálu, ovšem někde tyto brownfieldy zabírají poměrně rozsáhlé území v samém centru obcí - například zdevastovaný zámek a velkostatek v obci Chcebuz. Vzhledem k charakteru našeho území by nám určitě pomohlo, kdyby byly nějaké systémové finanční prostředky, které by byly cíleny právě do území, kde bojujeme s řadou sociálních nerovností a od konce 2. světové války je spíše vybydlováno.

1508ubytovna2

Jak situaci vyřešit?

S poměrně velkou nadějí a očekáváním hledíme k programu RESTART (o programu více info tady), který je právě takovýmto systémovým nástrojem, který pomůže řešit celé území komplexně, posílit jeho infrastrukturu, odstranit staré zátěže a vytvořit podmínky pro jeho další rozvoj.

Pokud mají strukturálně postižené regiony dohnat ztrátu ve svém rozvoji oproti jiným regionům v ČR, musí se pro ně hledat velmi progresívní řešení, která tuto prohlubující se propast překlenou. Zcela klíčové jsou investice do lidí a lidského kapitálu - kraj se musí pro ně stát atraktivní tak, aby měli důvod zde zůstávat nebo se sem dokonce stěhovat. To znamená nabídnout jim třeba chytrá řešení (SMART) v dopravě, v cestovním ruchu, přístupu k datovým sítím a aplikacím, likvidaci odpadů, využívání obnovitelných zdrojů, ve školství apod., a být lídry v těchto oborech. Pokud nezačneme být v něčem jedineční a nebudeme-li mít smysl a cit pro tep doby, nikdy zbytek republiky nedoženeme. Proto se hovoří o RESTARTu, tedy o jakémsi novém začátku a nových příležitostech - když se to nepodaří, pak už zbude prostor jen pro resuscitaci...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru